Mega overname voor KPMG: Rothstein Kass opgekocht

01 juli 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Accounting- en consultancybureau KPMG heeft Rothstein Kass overgenomen, een top-20 zakelijke dienstverlener binnen de Verenigde Staten. Details over de deal zijn niet vrijgegeven, echter op basis van de grootte van Rothstein Kass suggereren analisten dat het KPMG’s grootste overname betreft sinds de fusie tussen Peat Marwick International en Klynveld Main Goerdeler die in 1987 samengingen tot het huidige KPMG.

Rothstein Kass heeft meer dan 1.000 professionals in dienst in 10 kantoren in de Verenigde Staten, waarmee het een top 20 speler is binnen de Amerikaanse accountancymarkt. De organisatie biedt een breed spectrum aan audit, tax en advisory diensten aan hedgefondsen, vermogensbeheerders, investeringsmaatschappijen en andere klanten. Diverse grote namen als Paulson & Co., Brigade Capital Management en Pennant Capital Management behoren tot zijn clientèle. KPMG’s Alternative Investments praktijk heeft momenteel meer dan 6.000 partners en professionals wereldwijd, en maakt uit deel uit van de Financial Service business line van de organisatie. Rothstein Kass behaalde vorig jaar een omzet van $202 miljoen – KPMG realiseerde een omzet in de VS van $6.1 miljard. 

KPMG - Rothstein Kass

Overname motieven
In een persverklaring liet KPMG weten twee redenen te hebben voor de acquisitie. Ten eerste, door de deal wordt KPMG in een klap de grootste auditor van hedgefondsen in de VS (op basis van klantaantallen). KPMG komt van de vijfde plek en vervangt hierdoor de huidige #1, rivaal EY. “De toevoeging van Rothstein Kass versterkt KPMG’s marktpositie binnen het Alternative Investments segment significant en zorgt ervoor dat  we de hoogste mate van dienstverlening aan hedgefondsen van elke grootte en binnen iedere fase van groei kunnen leveren, van opkomende managers tot de meest geroutineerde fondsen,” zegt P. Scott Ozanus, COO van KPMG. 

Ten tweede, KPMG wil – net als zijn concurrenten – zijn footprint binnen de sterk groeiende hedge-fonds-service business fors uitbreiden. Volgens HFR, die de hedge-fonds industrie monitort, zijn hedge-fonds assets gegroeid naar een recordwaarde van $2.7 biljoen in het eerste kwartaal van 2014, bijna drie keer zoveel als de $972.6 miljard van 10 jaar geleden, en de groei zal naar verwachting verder doorzetten. Bovendien hebben hedge fondsen een groeiende honger naar auditing- consulting- en tax advies, als gevolg van de toenemende regulering van toezichthouders.

Niet te koop
De deal tussen KPMG en Rothstein Kass komt niet als een complete verrassing. KPMG probeerde de organisatie de afgelopen jaren al eerder te kopen, maar het kleinere Rothstein Kass gaf in het verleden aan niet geïnteresseerd te zijn om te verkopen, noch aan KPMG of anderen partijen. Vorige zomer, in het licht van de geruchten dat Rothstein Kass mogelijk zou worden overgenomen, stuurde oprichter Kass zijn werknemers zelfs een memo, waarin hij herbevestigde dat de organisatie “niet te koop stond”. Echter, na nieuwe onderhandelingen tussen beide organisaties, heeft de deal toch doorgang gevonden. “We keken waar de twee organisaties van elkaar konden profiteren,” legt Ozanus uit.