Deloitte en Masc vinden securitylek in Google Glass
Consultancybedrijf Deloitte en computerexperts van het Nijmeegse ICT-bedrijf Masc hebben een lek aangetoond in Google Glass. De software blijkt te manipuleren via een USB-stick.
Meekijken
“We vroegen ons af wat het worst case scenario is met deze bril. Toen kwamen we op het meekijken”, vertelt Tom Bosboom, manager Cyber Risk Services bij Deloitte. De computerexperts kwamen erachter dat het mogelijk is om door middel van een mini USB-stick de software van Google Glass te herschrijven en zo het systeem te infiltreren. De herziene codering maakt het mogelijk om via de Google Glass mee te kijken en zelfs foto’s en filmpjes te maken, en deze naar een andere computer door te sturen. Zonder dat de drager van Google Glass dit doorheeft.
Fabrikant Google geeft in een reactie aan dat de veiligheid van Google Glass inderdaad een aandachtspunt is, en is blij met de feedback van de Nederlandse securityexperts.
Veiligheid
Later dit jaar zal de bril ook in Nederland verkrijgbaar zijn, na een test in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De nieuwe versies zullen beveiligd worden met een veiligheidscode – zoals bij smartphones al het geval is - zodat het niet langer mogelijk is om de software van Google Glass te manipuleren. Verder adviseert de zoekmachinegigant de Glass niet zomaar uit te lenen, om dit soort taferelen voor te zijn. Ook het downloaden van apps voor de bril die niet afkomstig zijn van de officiële MyGlass-site wordt afgeraden om de veiligheid van het stukje techniek in eigen hand te houden.