Grant Thornton: 40% bedrijven heeft outsourcingsplannen

23 juni 2014 Consultancy.nl

40% van de organisaties wereldwijd heeft plannen om binnenkort bedrijfsprocessen uit te besteden. Belangrijkste drijfveren zijn het verhogen van de efficiëntie en het realiseren van kostenbesparingen. Dit blijkt uit het rapport ‘Outsourcing: driving efficiency and growth’ van Grant Thornton.

De internationale accountants- en adviesorganisatie ondervroeg 3.300 besluitvormers in 45 economieën naar hun plannen ten aanzien van outsourcing. Hieruit komt naar voren dat 40% van de bedrijven wereldwijd op korte termijn plannen heeft om een bedrijfsproces uit te besteden. Outsourcing zal naar verwachting het meest worden ingezet in Zuid-Europa (64%) en Latijns-Amerika (51%). Managers in Zuidoost-Azië, Oost-Europa en Scandinavië hebben de minste plannen om te outsourcen.

Grant Thornton - Outsourcing plannen per werelddeel

Nederland: veel IT, weinig administratie
In Nederland staat 42% van de besluitvormers open voor outsourcing van backofficediensten. Een relatief hoog percentage in vergelijking met andere West-Europese landen, waaronder België en Frankrijk (rond 25%) en Duitsland (11%). Met name het uitbesteden van IT-processen blijkt populair in ons land. Financiële diensten, zoals het samenstellen van jaarrekeningen (19%), het voorbereiden van de accountantscontrole (19%) en boekhouding (5%), worden het minst uitbesteed.

Wereldwijd zullen de komende periode Tax-processen het vaakst worden uitbesteed (49%), gevolgd door IT (46%) en HR-Payroll (36%).

Barrières
Grant Thornton vroeg respondenten ook naar de belangrijkste barrières op het gebied van outsourcing. Op #1 staat de vrees om controle te verliezen over een bedrijfsproces. Wereldwijd geeft 44% van de managers dit aan, onder Nederlandse managers stijgt het percentage tot zelfs 59%. Een algemeen misverstand, stelt Arie Kuiper, partner bij Grant Thornton. “Het uitbesteden van een proces hoeft niet ten koste te gaan van controle. Outsourcing helpt managers juist om de werkdruk te verlichten. Zo is er meer ruimte voor reflectie, zicht op hoe het bedrijf presteert ten opzichte van zijn strategie en nieuwe prioriteiten.” Nederlandse managers beschouwen verder de complexiteit van het outsourcingscontract (55%) als een struikelblok, wereldwijd staat de hoge implementatiekosten (32%) op plek twee.

Major obstacles to your business in outsourcing

Nieuws

Meer nieuws over