Ecofys model brengt CO2 voetafdruk van events in kaart

19 juni 2014 Consultancy.nl

Ecofys heeft een methode ontwikkeld waarmee het de CO2-uitstoot van evenementen in kaart kan brengen. De nieuwe aanpak geeft organisatoren praktische handvatten om de ecologische voetafdruk van hun events te monitoren en aan de hand daarvan maatregelen voor verduurzaming te nemen.

Om de CO2-voetafdruk van evenementen te meten heeft Ecofys een model ontwikkeld dat de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bijhoudt op zeven gebieden: energiegebruik ter plekke, het reizen van de bezoekers, organisatie en deelnemers, voor het hotelgebruik, de catering, materialen en afval. Door de emissies daarbij op te tellen en de data met andere evenementen te vergelijken kunnen de organisatoren bepalen wat de belangrijkste emissiebronnen zijn en waar de grootste kansen liggen voor verdere verduurzaming.

Ecofys - Voetafdruk events

Om de zogeheten ‘Carbon Footprint Dashboard’ te testen en demonstreren heeft Ecofys het model toegepast op de ‘Eneco Tour 2013’, één van de belangrijkste meerdaagse wielerwedstrijden in de Benelux. Hieruit blijkt dat het hele evenement goed is voor een uitstoot van 89,92 ton CO2 per dag, waarvan meer dan driekwart het gevolg is van reizen van bezoekers en organisatieleden.

Ecofys - Voetafdruk Enecotour 2013

Gedurende het 8-daagse sportevent werd maar liefst 720 ton CO2 uitgestoot, wat vergelijkbaar is met 2.857 ritjes van Amsterdam naar Milaan of de jaarlijkse gas- en stroomverbruik van zo’n 160 Nederlandse huishoudens*.

Ecofys - Voetafdruk Impact

Volgens Caspar Noach, adviseur bij Ecofys, biedt de ‘Carbon Footprint Dashboard’ grote kansen voor verduurzaming van evenementen: “Populaire evenementen, zeker in de sport, bereiken een grote doelgroep en bieden daarmee een uitstekende kans om mensen op een positieve manier bij het thema duurzaamheid te betrekken. De methodiek helpt organisatoren de voetafdruk van hun event inzichtelijk te maken, zowel voor henzelf als voor hun bezoekers. En vervolgens kan gezamenlijk gewerkt worden aan het verminderen van de CO2 voetafdruk.”

* Eneco compenseerde de CO2 uitstoot met de aankoop van CO2 rechten uit een bosbehoudproject.

Nieuws