EY en KPMG begeleiden Stahl - Clariant transactie

17 juni 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profielen

Afgelopen maand heeft chemiebedrijf Stahl de Leather Services Business tak van branchegenoot Clariant overgenomen. De transactie wordt begeleid door de corporate finance takken van EY en KPMG en advocatenantoren Clifford Chance en White & Case. 

Het Zwitserse Clariant is een wereldwijde producent van chemische producten. Afgelopen jaar kondigde het een nieuwe strategie aan, waarin het bekendmaakte diverse onderdelen van de hand te doen. Nadat eerder al de business units Textile Chemicals, Paper Specialties en Emulsions zijn verkocht, heeft de Leather Services Business tak nu ook een nieuwe eigenaar: Stahl. 

Stahl is een specialist in hoogwaardige bewerkingsproducten voor leer, zoals kleurstoffen en coatings. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf performance coatings voor allerlei materialen. Het internationale hoofdkantoor van Stahl is gevestigd in Waalwijk. 

Stahl - EY, KPMG, Clifford Chance, White & Case

Stahl heeft alle activiteiten van het de Leather Services Business van Clariant overgenomen, waaronder de productievestigingen in Duitsland, Italië en India en laboratoria op diverse andere locaties. Circa 570 medewerkers maken de overstap van Clariant naar Stahl. Door de overname telt het productiebedrijf meer dan 1.800 mensen, 11 fabrieken en 38 laboratoria in 23 landen, waarmee het verwacht de grens van €600 miljoen omzet te doorbreken. Naast het behalen van meer schaal worden innovatie en duurzaamheid gezien als de belangrijkste dealdrivers voor de overname. 

Dealmakers
Het managementteam van Stahl heeft KPMG ingeschakeld voor de financial due diligence (FDD), post-merger integration (PMI) en KPMG Meijburg voor fiscaal advies. KPMG adviseurs betrokken bij de transactie zijn onder meer Patrick de Graaf, Gijs van Reen, Harold de Bruijn, Benjamin de Swaan Arons, Arco Verhulst en Daan Aardse. Op juridisch vlak wordt Stahl geadviseerd door Clifford Chance. 

Verkoper Clariant wordt bijgestaan door M&A experts van Big 4 kantoor EY en advocaten van White & Case. Eind 2012 was EY ook al betrokken bij de verkoop van drie business units van Clariant aan private equitybedrijf SK Capital Partners voor zo’n $550 miljoen.