6 adviesbureaus betrokken bij Nedschroef overname

10 juni 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Onlangs werd de Nederlandse schroevenmaker Nedschroef uit Helmond voor zo'n €325 miljoen overgenomen door het Chinese Prime Machinery Company (PMC). De transactie, die nog moet worden goedgekeurd door autoriteiten in China en mededingingsautoriteiten, wordt begeleid door dealmakers van Clifford Chance, BNP Paribas, De Brauw Blackstone Westbroek, EY, Hill & Knowlton en Rothschild.

Nedschroef werd in 1894 opgericht als een fabrikant van klinknagels voor de scheepsbouw. Inmiddels behoort het bedrijf met ongeveer 1.500 medewerkers tot een van de grootste producenten van schroeven en andere bevestigingsmaterialen van Europa. Het concern werd in 2007 van de beurs gehaald door investeerder Gilde, die daar destijds zo'n €258 miljoen voor betaalde.

Prime Machinery Company is een van de grootste exporteurs van bevestigingsmiddelen voor de automotive sector in China. De interesse in Nedschroef vloeit voort uit het feit dat het Chinese bedrijf veel verkoopt aan Europese autofabrikanten. Door de bundeling van krachten stijgt de jaarlijkse omzet naar net boven de €1 miljard, waarvan ruim €600 miljoen in bevestigingsmiddelen.

Adviesbureaus betrokken bij Nedschroef overname

Door de verkoop aan de Chinezen hoopt Nedschroef meer producten te verkopen in de Chinese markt. Tegelijkertijd verwachten de Chinezen via Nedschroef verdere toegang te krijgen tot hun Europese klanten, zoals autofabrikanten en de ruimtevaartsector. Nedschroef behoudt de eigen merknaam en ook blijft het hoofdkantoor gevestigd in Helmond.

Dealmakers

Koper PMC heeft Clifford Chance ingeschakeld voor juridisch advies bij de deal. Op Corporate Finance vlak worden de Chinezen geadviseerd door de zakenbanktak van BNP Paribas en EY Transaction Advisory Services. “EY TAS is de preferred supplier voor alle deals van PMC,” verklaart EY TAS partner Maurice van den Hoek de betrokkenheid van zijn kantoor.

De verkopende partij – Gilde Buy Out Partners en Parcom Capital (eigenaren van Nedschroef) – hebben Rothschild ingehuurd voor corporate finance advies. Juridisch advies werd geleverd door De Brauw Blackstone Westbroek en communicatieadvies werd verzorgd door Hill & Knowlton.