Elf PwC partners onder vuur voor Haagse privebelegging

02 juni 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na KPMG liggen nu ook partners van PwC onder vuur voor een omstreden privébelegging in vastgoedprojecten. Elf partners, waaronder twee leden van de raad van bestuur, bezitten een vastgoedportefeuille in Den Haag ter waarde van zo’n €4,5 miljoen. Het accountants- en advieskantoor gaat deze week de partners dwingen om afstand te doen van de belegging.

Elf PwC-partners kochten de afgelopen jaren van hun riante partner-inkomsten (~5 ton per jaar) samen voor €4,5 miljoen flatgebouwen en losse woningen in Den Haag. De groep kocht de huizen om ze op te knappen en vervolgens te verhuren. Doelstelling is om de opbrengst te gebruiken om pensioen op te bouwen, omdat beleggen in aandelen voor hen "vrijwel onmogelijk" is, aldus een woordvoerder van PwC. De mogelijkheden tot beleggen in aandelen zijn beperkt in de top van de accountancy en consultancywereld omdat het al gauw botst met belangen van klanten.

PwC - Spuiplein

Beleggingsclubs

Naar aanleiding van de omstreden privébelegging van KPMG partners die afgelopen maand ruimschoots aan het licht kwam besloot PwC om zelf de investeringen van de eigen partners onder de loep te nemen. De constructie van de elf PwC partners kwam snel aan het licht, en op basis daarvan heeft de accountantsreus besloten om per direct beleggingsclubs te verbieden. De elf betrokken partners worden de komende dagen gedwongen om al het vastgoed van de hand te doen. Toezichthouder AFM is inmiddels op de hoogte gesteld.

PwC zegt het ongepast te vinden dat mensen uit de top van het bedrijf gezamenlijk beleggen. “We willen geen partnerships binnen partnerships”, aldus de woordvoerder. Het adviesbedrijf heeft geen problemen met partners die individueel in vastgoed beleggen.