FBA, Friedeberg en IMK helpen Den Bosch met Bbz

05 juni 2014 Consultancy.nl

De gemeente Den Bosch heeft drie externe partners in de arm genomen om te ondersteunen bij de ontwikkeling en uitvoering van de Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Het raamcontract ter waarde van iets meer dan €1 miljoen is gegund aan FBA Adviesgroep, Friedeberg Consultancy en IMK. 

Wat is Bbz?
Ondernemers die te kampen hebben met financiële problemen kunnen beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Dit kan middels een renteloze lening, een starterskrediet of ter aanvulling van het inkomen tot bijstandsniveau. Bbz is geschikt voor zowel starters, gevestigde ondernemers die of in tijdelijke financiële problemen verkeren of een faillissement willen aanvragen alsook oudere ondernemers (55+) met een niet-levensvatbaar bedrijf. 

Gemeente Den Bosch - FBA Adviesgroep, Friedeberg Consultancy, IMK Intermediair

Inspelen op kansen
Binnenkort gaat Bbz veranderen. Dit levert uitdagingen op, maar ook kansen. Gemeenten zullen weliswaar een iets groter risico lopen, maar kunnen er ook geld meer geld aan verdienen. Zo pleit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) er bijvoorbeeld voor dat er meer aandacht komt voor solide debiteurenbeheer en er beter onderzoek wordt gedaan naar de levensvatbaarheid van bedrijven bij aanvang van de regeling. Om in te spelen op deze trends besloot Den Bosch vorig jaar om een Europese openbare aanbesteding uit te schrijven voor de inhuur van externe support op het gebied van Bbz. Het betreft ondersteuning bij het uitvoeren van levensvatbaarheids- en vervolgonderzoeken.

Openbare aanbesteding
Negen partijen hadden zich ingeschreven voor de aanbesteding. Zij werden beoordeeld op prijs (30%) en kwaliteit (70%). Uiteindelijk is de aanbesteding gegund aan drie partijen: FBA Adviesgroep, Friedeberg Consultancy en IMK Intermediair. 

De adviesbureaus zijn alle drie gericht op ondernemers. Het in Bergen op Zoom gevestigde FBA specialiseert zich in Bbz-regelingen. Friedeberg adviseert startende en gevestigde ondernemers bij allerlei vraagstukken, en IMK Intermediair heeft zich als missie gesteld ondernemers te helpen om duurzame financiële zelfstandigheid te verwerven.

Nieuws