McKinsey partner versterkt Midden-Oostenkwartet

30 april 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het zogeheten ‘Midden-Oostenkwartet’ heeft de Nederlander Kito de Boer in de arm genomen om de private-sector investeringen in de Palestijnse economie een boost te geven. De Boer werkt sinds 1985 voor McKinsey & Company en leidt momenteel de Public Sector Practice voor de Europe, Middle East and Africa (EMEA) regio. De benoeming wordt morgen officieel bekend gemaakt door U.S. Secretary of State John Kerry. 

Midden-Oostenkwartet
In 2002 besloten vier economische grootmachten – de Verenigde Naties, de Europese Unie, de VS en Rusland – om de krachten te bundelen en het ‘Midden-Oostenkwartet’ in het leven te roepen. Belangrijkste doelstelling: bemiddelen tijdens het vredesproces in het Israëlisch-Palestijns conflict en sturing geven richting een gemeenschappelijke uitkomst. Tony Blair is de huidige speciale gezant van het Kwartet, eerder werd de rol vervuld door James Wolfensohn (de voormalige voorzitter van de Wereldbank) en José María Aznar (voormalig premier van Spanje). 

Palestina

Naast het faciliteren van de vredesbesprekingen, zet het Midden-Oostenkwartet zich ook in voor het ontwikkelen van de Palestijnse economie. Met een totaal BNP van zo’n $10 miljard, wat neerkomt op een BNP per hoofd van $876 (Gaza) en $1.924 (West Bank), is Palestina’s economie een van de armste in de regio. Bovendien lijdt het nog steeds onder internationale sancties en wetgeving, wat impliceert dat buitenlandse investeringen en investeringen in de private sector relatief laag liggen. Met dit in het achterhoofd hebben de vier initiatiefnemers besloten om Kito de Boer aan te trekken. Hij krijgt de loodzware taak om grote investeerders warm te maken voor een lokale aanwezigheid in Palestina. 

Zijn benoeming komt niet als een verrassing. De afgelopen maanden leidde hij een team van McKinsey consultants die het Midden-Oostenkwartet ondersteunen met strategische en economische plannen. Begin maart werd het eindrapport opgeleverd, dat concludeert dat de Palestijnse economie een enorme impuls zou krijgen als private sector investeringen zich zouden richten op acht belangrijke sectoren. 

Kito de Boer - McKinsey & Company

Kito de Boer
De Nederlander Kito de Boer is momenteel gevestigd in het Dubai kantoor van McKinsey & Company en geeft leiding aan de praktijk die de EMEA overheden adviseert over hoe zij hun economische groei, onderwijs en zorg kunnen verbeteren. De Boer voegde zich in 1985 bij McKinsey in Londen, nadat hij was afgestudeerd aan de Loughborough University (Leicestershire, UK). In 1993 verhuisde hij naar New Delhi om te helpen bij het opstarten van de Indiase praktijk en in 2000 verhuisde hij naar Dubai om de Midden-Oosten praktijk vorm te geven. Tussen 2000 en 2008 was hij Managing Director van McKinsey Midden-Oosten.