Duitsland kan helft minder Russische gas importen

30 april 2014 Consultancy.nl

Duitsland kan in tien jaar tijd de afhankelijkheid van Russische gasimport met de helft reduceren. Met energie-efficiëntiemaatregelen in gebouwen en de industrie kan het niveau van gasverbruik drastisch worden teruggedrongen. Dit blijkt uit een onderzoek van duurzaamheidsspecialist Ecofys.

Olie en gas worden beschouwd als een van de meest strategische grondstoffen voor landen. Niet alleen als directe bron voor energieproductie, maar ook als grondstof op het gebied van industriële productie, transport en chemische industrieën. De belangrijkste uitdaging met olie en gas is echter dat de productie is geconcentreerd in een klein aantal landen, waardoor de meerderheid van landen wereldwijd afhankelijk zijn van de import van deze twee grondstoffen. Zo ook Duitsland, onze oosterburen importeren maar liefst 100% van hun olie en 89% van hun gas uit het buitenland.

Roholimporte Deutschland

Kijkend naar de belangrijkste aanbieders, laat data zien dat Rusland de belangrijkste leverancier is voor Duitsland, voor zowel ruwe olie als gas. Met dit in het achterhoofd en de huidige spanningen rondom Rusland en de Oekraïne, huurde DENEFF*, een branchevereniging die de Duitse energiebesparingsbusiness vertegenwoordigt, Ecofys in om te onderzoeken in welke mate Duitsland zijn afhankelijkheid van Russische import kan terugdringen. De focus van de analyse richtte zich puur op het gassegment** en het potentieel dat voortvloeit uit energie-efficiënte initiatieven.

Helft minder Russisch gas

Uit de analyse van Ecofys komt naar voren dat binnen 10 jaar Duitsland zijn afhankelijkheid van Russisch gas met maar liefst 52% kan terugdringen. Op dit moment importeert Duitsland grofweg 259 Terawatt-uur (TWh) aan gas. Als de juiste maatregelen worden genomen dan kan dit teruggebracht worden naar 124 TWh, wat neerkomt op een daling van 135 TWh. Om dit te realiseren zou de Duitse overheid samen met de bouw- en vastgoedsectoren enorme bouwrenovatie inspanningen moeten doorvoeren.

Helft minder Russisch gas - Ecofys

Zo moet het renovatiepercentage verdubbeld worden van 1% naar 2% - dat betekent dat in de komende tien jaar 20% van het gebouwenbestand tot een goede nieuwbouwstandaard gerenoveerd moet worden. Daarnaast moeten de energie-efficiënties in industriële processen fors opgeschroefd worden. Dit kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door maatregelen als warmteterugwinning, optimalisatie van processen en het gebruik van meer efficiënte stoom- en heetwaterinstallaties.

* DENEFF = Deutsche Unternehmensinitiative Energieeffizienz.

** Reden hiervoor is dat de afhankelijkheid van gas volgens DENEFF hoger is dan die van olie, omdat men zich bij olie van een internationale markt kan bedienen en op korte termijn van leverancier kan wisselen. Bij het aan pijpleidingen of LNG-terminals  gebonden aardgas is dat een stuk problematischer. De omschakeling naar een alternatieve leverancier is kostbaar en bewerkelijk, dat maakt dat er sprake is van een grote structurele afhankelijkheid.

Nieuws