EY: Fors meer beursintroducties en IPOs wereldwijd

08 april 2014 Consultancy.nl

De wereldwijde IPO markt is het eerste kwartaal van 2014 positief gestart met veel IPO-activiteit wereldwijd, zo blijkt uit de meest recente ‘Global IPO Trends’ van EY. In totaal zijn er in 239 transacties circa $44,3 miljard opgehaald, waarmee dit het actiefste eerste kwartaal sinds 2011 is.

Wereldwijd beschouwd waren private equity (PE) en venture capital (VC) belangrijke stimulerende factoren achter de beursintroducties in het eerste kwartaal. Bij 33% van de transacties wereldwijd ging het om PE en VC ondernemingen. Volgens René Coenradie, leider van het IPO Center of Excellence van EY, zal deze trend zich ook de komende maanden voortzetten: “Onze verwachting is dat PE-firma’s de kansen zullen blijven aangrijpen die de IPO-markt biedt. Hiermee kunnen ze hun portfolio’s opschonen, winsten voor beleggers realiseren en verkoopwinsten aanwenden voor herinvesteringen”. Met name de hightech-, energie- en vastgoedsectoren hadden te maken met een groot aantal beursintroducties.

EY - Beursintroducties Wereldwijd

China en VS domineren

Azië was met 103 IPO’s, die samen $16,9 miljard opbrachten, de actiefste regio. In aantallen transacties namen de Aziatische beurzen 43% van de wereldwijde IPO-activiteiten voor hun rekening en 38% gemeten naar aangetrokken kapitaal. Van de 20 grootste IPO’s vonden er 7 in Azië plaats, waaronder de grootste: de beursnotering van HK Electric Investments aan de HKEx in januari ter waarde van $3,1 miljard. De Japanse beurzen hadden 3 noteringen in de top 20, de beurs van Shanghai 2 en de Bursa Malaysia 1.

Top six countries by deal volume

In de regio EMEIA was in het eerste kwartaal van 2014 sprake van 58 IPO’s, die samen $14,4 miljard opleverden. In aantal is dat een toename van 9% en in aangetrokken kapitaal een toename van 108% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2013. Op de hoofdbeurs in het VK vonden 8 beursnoteringen plaats met een totale waarde van $4,6 miljard, terwijl op de beurs voor kleinere fondsen (de AIM) 16 IPO’s plaatsvonden, voor een totaal van $2,0 miljard. Samen ging het om 41% van het totale aantal transacties in de regio EMEIA en 45% van het aangetrokken kapitaal.

Beurzen

Gemeten naar het wereldwijd aangetrokken kapitaal eindigde de NYSE in Q1 van 2014 als eerste, terwijl de NASDAQ als vijfde eindigde. Samen werd er op deze beurzen $11,6 miljard aangetrokken met 68 noteringen.

Top 6 exchanges by funds raised

Vooruitzichten zonnig

Over de vooruitzichten voor 2014 is Coenradie positief: “Wij verwachten dat de in het eerste kwartaal van 2014 ingezette sterke groei in het tweede kwartaal en in de tweede helft van 2014 wordt doorgetrokken. Onder voorbehoud van ingrijpende geopolitieke ontwikkelingen ziet de wereldwijde pijplijn er uiterst gezond uit. Wij denken dat er IPO-activiteiten te verwachten zijn vanuit een heel scala aan geografische markten en diverse sectoren, waaronder technologie, vastgoed, energie en gezondheidszorg”.

Nieuws