Werken als consultant in Resources tak van Accenture

04 april 2014 Consultancy.nl

Managementadviesbureau Accenture doet veel opdrachten voor energiebedrijven, zowel in de olie- en gassector als op de elektriciteitsmarkt. Twee adviseurs – Wouter Knaack en Margriet Brouwer – vertellen over hun werk als consultant binnen de energiesector.

Vanaf de 17de verdieping heeft adviesbureau Accenture een prachtig uitzicht over de Amsterdamse Zuid As. Niet dat de consultants heel veel tijd hebben om daarvan te genieten. Het grootste deel van de week zitten ze namelijk met hun projectteam bij één van de opdrachtgevers. Behalve op vrijdag, doorgaans de drukste kantoordag bij Accenture.

Wouter Knaack
Nog maar tien maanden geleden zat Wouter Knaack fulltime aan die andere kant, die van de opdrachtgever. Hij kwam uit een 'hardcore techniekomgeving' of de 'grote Bob de Bouwer-wereld', zoals hij het zelf verwoordt, in de olie- en gassector. In die sector is de ingenieur gebleven maar nu als consultant bij Accenture.

Accenture - Chemie - Electriciteit - Gas

Knaack: 'Ik vond het een grote stap om te zetten. Maar hier valt alles op z’n plaats. Accenture is één van de weinige consultancybedrijven met een stevige positie in de olie- en gassector. Doordat ik de andere kant goed ken, kan ik goed vanuit  klantperspectief  denken. Hoe vaak zie je niet dat grote technologische projecten ontzettend uitlopen? Men vraagt zich te weinig af waarom zaken op een bepaalde manier worden gedaan. Ik ben er om die projecten efficiënter te laten verlopen. Wat ik mooi vind aan Accenture, is dat we enorm resultaatgedreven zijn. We willen binnen de afgesproken budgetten en tijdslijnen boven verwachting opleveren.' Knaack, die inmiddels aan zijn derde project bezig is, weet daarbij als geen ander hoe hij zich moet gedragen in deze wereld. 'Daarom maak ik vanaf het begin duidelijk: ik kom jou helpen om beter en efficiënter te laten werken.'

Margriet Brouwer
Margriet Brouwer maakte 3,5 jaar geleden een soortgelijke overstap binnen de elektriciteit- en gasmarkt. De bedrijfskundige was daarvoor werkzaam voor een energiebedrijf. Na een aantal informele gesprekken met - na later bleek - toekomstige collega's, was het duidelijk voor Brouwer: hier werken gelijkgestemden. 'Ik merkte gelijk dat hier erg gedreven mensen werken. Je wordt continu uitgedaagd het beste uit jezelf te halen.'

Over het algemeen is ze met één opdracht tegelijk bezig - die samen met haar hr-counselor zorgvuldig is uitgezocht -  zodat ze gefocust te werk kan gaan en kan blijven groeien in haar werk. Zo heeft Brouwer gewerkt aan de ontwikkeling van een roadmap, om producten te lanceren die klanten van een energieleverancier helpen om energie te besparen. Ook heeft ze voor één van de netbeheerders in kaart gebracht hoe hij voordeel kan halen uit  wetswijzigingen in de energiebranche. 'Het zijn erg afwisselende projecten waarvan je continu leert. En die opgestoken kennis kun je dan weer meenemen naar een volgend project of de volgende klant.'

Margriet Brouwer - Wouter Knaack

Kennis delen
Knaack knikt instemmend. 'Hoewel het type bedrijf vaak heel anders is, kun je je nieuwe kennis toch gebruiken en meenemen. Dat komt omdat in dit vak continu een frisse blik wordt vereist. Je moet steeds minimaal een dag voorlopen op de klant.' En die kennis houden de consultants niet voor zichzelf. Sterker nog, in zogenoemde kennisdelingsessies komen de collega's uit verschillende projectgroepen samen om hun ervaringen en nieuwe wijsheid te delen. Knaack: 'Die openheid kan ik erg waarderen. Ik vind het ook typisch voor Accenture: hier heerst een open cultuur waarin je je kennis met al je Accenture-collega's deelt.' En dat blijft niet beperkt tot de Nederlandse grenzen. Collega's in bijvoorbeeld Australië, India en Schotland zijn praktisch even snel op de hoogte als de Amsterdamse.

Het besef dat zij voor een groot internationaal bedrijf werken, kwam bij zowel Brouwer als Knaack al snel. Elke nieuwe consultant gaat namelijk voor één tot drie weken - afhankelijk van je achtergrond en carrière - voor een internationale training naar Chicago of Bangalore. Brouwer: 'Je krijgt er de manier van werken van Accenture mee. Je wordt er goed voorbereid op het werk als consultant zodat je rap op snelheid kunt komen.' Voor Brouwer, die net als Knaack naar Chicago ging, was het tevens een bevestiging dat ze de juiste carrièrestap had gezet. 'Ik kwam er even nieuwsgierige en gedreven mensen tegen als ikzelf ben. En flexibele. Je moet er wel tegen kunnen dat je geen vaste werkplek hebt bijvoorbeeld.' Ook niet op vrijdag.

Accenture - Be greater than you imagined

Wie is Wouter Knaack? Wouter studeerde Hydraulic Engineering aan de TU Delft. Tijdens zijn studie liep hij stage in de offshore industrie in India en was hij student-assistent aan de universiteit. Nadat zijn afstuderen startte hij zijn carrière als Management Trainee in de engineering sector, waar hij werkte aan diverse, vaak internationale, projecten in onder andere de ontwikkeling van infrastructuren en olie- en gasinstallaties. Tien maanden geleden maakte hij de overstap naar Accenture, waar hij als Consultant Energy aan verschillende internationale projecten in de olie- en gasindustrie werkte.

Wie is Margriet Brouwer? Margriet heeft een Bachelor in Marketing gedaan in Groningen en tijdens haar studie verschillende bestuursfuncties vervuld. Nadat zij de Master in Management Consultancy aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft afgerond start ze als project manager bij een energieleverancier. Hier heeft ze verschillende projecten gedaan op het gebied van CRM. Drieënhalf jaar geleden maakte zij de overstap naar Accenture, waar ze voor veel verschillende klanten in de elektriciteits- en gasmarkt heeft gewerkt aan hele diverse projecten.


Profiel
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup