Rebel betrokken bij eerste PPS gevangenis van Belgie

22 oktober 2013 Consultancy.nl
Profiel

Afgelopen week is in het Belgische Marche-en-Famenne de nieuwe gevangenis ingehuldigd door de Belgische premier Elio Di Rupo. Het is de eerste keer dat in België een penitentiaire instelling wordt gerealiseerd en beheerd in een PPS-formule. Het PPS-project werd op financieel gebied begeleid door adviesbureau Rebel.

In 2008 besloot de Belgische regering om de overbevolking in Belgische gevangenissen aan te pakken. De belangrijkste pijlers van het plan: renovaties en uitbreidingen van bestaande entiteiten en vervangbouw van verouderde instellingen. Ook werd besloten om zeven nieuwe gevangenissen te bouwen - na een haalbaarheidsanalyse werd Marche-en-Famenne, een kleine stad in de Belgische provincie Luxemburg, gekozen tot een van deze zeven locaties. Voor de realisatie van de gevangenis viel de keuze op een Publiek-Private Samenwerking (PPS) constructie.

Rebel - Eerste PPS gevangenis van Belgie

Financieel advies

Om het proces in goede banen te leiden besloot de overheid om onder meer Rebel in te huren, een expert op het gebied van PPS. Het Nederlandse adviesbureau voorzag de projectorganisatie gedurende het hele proces (aanbesteding, afsluiten financiering, realisatie) van financieel advies.

De bouw van de gevangenis, die plaats biedt aan 312 gevangenen, is in 2011 gestart. Na zo’n 3,5 jaar is het project binnen de vooropgestelde timing en budget afgerond. “Dit project toont aan dat het samenbrengen van verschillende competenties binnen een PPS een zeer efficiënte manier is om kapitaalintensieve lange termijn projecten te realiseren” aldus Manu Vandenbulcke, Managing Director van DG Infra.

DBFM-project

De Belgische Staat is eigenaar van de gevangenis in Marche-en-Famenne. Het consortium Eiffage Benelux – Eiffage – DG Infra + stond in voor het ontwerp, de bouw en de financiering. Als onderdeel van de overeenkomst blijft het consortium gedurende 25 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw (Design-Build-Finance-Maintain methodiek).