Rebel betrokken bij Nationaal Energiebespaarfonds

20 februari 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel

Eind januari werd de Nationaal Energiebespaarfonds gelanceerd. Huiseigenaren die de energie-zuinigheid van hun huis willen verbeteren kunnen sindsdien een zogeheten Energiebespaarlening afsluiten tegen een aantrekkelijk rente. De fonds, die alleen bestemd is voor particuliere eigenaren van bestaande woningen, leent minimaal €2.500 en maximaal €25.000 uit. Adviesbureau Rebel speelde een rol in de totstandkoming van het fonds voor duurzame investeringen.

In het kader van het vorig jaar afgesloten woonakkoord en energieakkoord besloot de overheid om een fonds te creëren voor particuliere woningbezitters die energiebesparende maatregelen willen realiseren in hun huis. In totaal gaat het om 14 maatregelen, waaronder het isoleren van de woning, de aanschaf van een HR-ketel of het plaatsen van zonnepanelen*. Met dergelijke duurzame verbeteringen kunnen consumenten profiteren van een lagere energierekening. Voor BV Nederland draagt het onder meer bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen en geeft het een impuls aan de bouw- en installatiesector.

Rebel - IkInvesteerSlim

Aanbesteding

Het Nationaal Energiebespaarfonds stelt in totaal €300 miljoen beschikbaar, waarvan €75 miljoen afkomstig is van de Rijksoverheid. Voor het ophalen van het overige kapitaal werd afgelopen zomer een aanbesteding uitgezet. Het Rotterdamse adviesbureau Rebel werd ingehuurd om de aanbesteding te begeleiden, van het opstellen van ontwerpcriteria tot de uiteindelijke gunning. De banken ASN Bank en Rabobank kwamen als winnaars uit de bus – zij zorgen samen voor de additionele €225 miljoen aan vreemd vermogen.

Omdat het een revolverend fonds betreft wordt het geld van aflossingen weer teruggestort in het fonds. Dit wordt vervolgens weer gebruikt voor het afgeven van nieuwe leningen.

* Voor zonnepanelen geldt dat maximaal 50% van de lening hiervoor gebruikt mag worden. De andere 50% van het leenbedrag moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen.