Uni Twente en BMC organiseren Staat van de Raad

14 maart 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Vanmiddg organiseert organisatieadviesbureau BMC samen met de Universiteit Twente het symposium ‘De Staat van de Raad’. Tijdens het event gaan sprekers vanuit wetenschap, lokale en landelijke politiek debatteren over de belangrijke thema’s tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, over de toekomst van de gemeenteraad en de lokale democratie.

“Eigenlijk zouden we het gewoon een keer moeten overslaan” zegt Marcel Boogers, Senior adviseur Openbaar Bestuur bij BMC, in het boek “De gemeenteraad heeft geen toekomst. Waarom stemmen op 19 maart 2014”. Het boek is afgelopen november uitgebracht door Jasper Loots (voormalig directeur van Necker van Naem) en journalist Piet-Hein Peeters.

Over ‘De Staat van de Raad’

Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad, zegt de Grondwet. Maar is dit ook de dagelijkse praktijk? Heeft de gemeenteraad het laatste woord? Verplaatsing van de Jeugdzorg naar de gemeenten, de overheveling van een deel van de AWBZ naar de WMO en de uitvoering van de participatiewet zullen in de periode na de gemeenteraadsverkiezingen hun beslag krijgen. Maar zal de raad hierop invloed kunnen uitoefenen?

De staat van de raad

De zichtbare trend doet anders vermoeden: in allerhande gemeentelijke samenwerkingsverbanden lijkt de democratische controle door de raad verdwenen te zijn, de materie die op tafel komt bij de raad is vaak van dusdanige complexiteit dat de raad weinig invloed kan uitoefenen en ook op veiligheids-gebied, de invoering van de nationale politie, is de macht van de raad tanende. De gemeenteraad lijkt steeds meer op de achtergrond te raken. Of zien we ‘de Staat van de Raad” te somber?

Programma

12.00: Ontvangst met koffie, thee en broodjes
13.00: Welkomstwoord
13.15: Column door Sheila Sitalsing (Journalist/columnist De Volkskrant)
13.30: Jasper Loots (co-auteur van “De gemeenteraad heeft geen toekomst”)
14.00: Kees Aarts (Hoogleraar Political Science bij de Universiteit Twente)
14.30: Pauze
15.00: Peter den Oudsten (Burgemeester Enschede)
15.30: Mona Keijzer (Lid Tweede Kamer CDA)
16.00: Marcel Boogers (Senior adviseur Openbaar Bestuur bij BMC Advies)
16.30: Plenaire discussie
16.55: Wrap-up en afsluiting
17.00: Borrel en netwerken