Verzekeraars jagen op banken in hypotheekmarkt

17 februari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Er komst steeds meer concurrentie op de hypotheekmarkt van verzekeraars. Met name Aegon, ASR en Delta Lloyd hebben afgelopen jaar flink aan marktaandeel gewonnen, ten koste van de traditionele banken. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H Consulting. Wanneer deze trend zich dit jaar verder doorzet dan is het goed nieuws voor de woningmarkt, meer concurrentie leidt immers tot scherpere tarieven.

De opkomst van verzekeraars als hypotheekverstrekkers heeft te maken met drie factoren, stelt Bouwe Kuik van IG&H. “Verzekeraars, en ook pensioenfondsen, zijn op zoek naar beleggingen voor de lange termijn met een goed rendement”. Ook zijn volgens Kuik de risico’s in de woningmarkt afgenomen. Zo heeft de huizenmarkt zijn bodem bereikt en zijn de normen voor verstrekking aangescherpt, waardoor er minder kans is op wanbetalingen. Tot slot is er nog voldoende ruimte voor meer concurrentie. De markt wordt gedomineerd door de drie grootbanken en hypotheekrentes zijn structureel hoger dan in omringende landen, wat aangeeft dat banken vasthouden aan hoge marges.

IGH Consulting - Huizenmarkt

Voor banken geldt juist dat ze minder ruimte hebben om hypotheken te verstrekken. Als gevolg van verscherpt toezicht en nieuwe wetgeving (bijv. Basel III) moeten zij sterk letten op hun kapitaalpositie. Het effect is inmiddels breed zichtbaar in de maatschappij: banken moeten kritisch zijn op de hypotheken en leningen die ze verstrekken.

Rabobank

Uit de cijfers van IG&H Consulting komt naar voren dat over het afgelopen jaar Rabobank de grootste klappen heeft gekregen. Het marktaandeel van de coöperatieve marktleider liep met 4,4 procentpunt af. “Sinds we in 2006 de cijfers zijn gaan bijhouden, heeft Rabobank in nieuwe verstrekkingen niet zo’n laag marktaandeel gehad” aldus Kuik van IG&H. In een reactie op het nieuws liet Rabobank vanmorgen aan het FD weten dat het inderdaad last heeft van de lage rentetarieven van “met name verzekeraars”. Ook benadrukt de bank dat het bewust kiest een tariefstelling waarmee het duurzame groei op verantwoorde wijze kan borgen.