Capital Economics: Exit uit EU goed voor Nederland

06 februari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederland zou serieus moeten overwegen om uit de Europese Unie (EU) te stappen, zo oordeelt adviesbureau Capital Economics, dat door de PVV werd ingeschakeld om de gevolgen van een mogelijk vertrek uit de Unie onder de loep te nemen.

Na een onderzoek over de terugkeer naar de gulden heeft de PVV-fractie dit keer gekeken naar de mogelijkheden om uit de EU te stappen. De eurosceptische partij verzet zich al tijden tegen de zogenaamde groeiende macht en het nijpende democratische tekort in Brussel.

NExit

Volgens de Britse adviseurs van Capital Economics zullen de kosten van een ‘NExit’ geenszins de pan uitrijzen. Sterker nog, een uittreding kan zelfs hogere groeicijfers opleveren dan wanneer Nederland besluit in de EU te blijven. Met name de wirwar aan regels en verplichtingen zouden een verdere groei voor Nederland in de weg staan. Bij een vertrek komen deze te vervallen en kan Nederland vrijer handelsbetrekkingen aangaan met andere landen.

Exit uit EU goed voor Nederland

Bestedingen

Voor Nederland zullen de kosten van zakendoen in 2035 minimaal €20 miljard per jaar lager uitvallen. Ook hoeft er in 2035 circa €240 miljard minder uitgegeven te worden, omdat Nederland niet meer verplicht is om bestedingen (zoals subidies en belastingen) af te dragen aan de EU. Bovendien kan er tegen die tijd ook €7,5 miljard gekort worden op de overheidsuitgaven, doordat vooral buitenlanders met economische voordelen naar Nederland komen.

Risico’s

Het Britse adviesbureau benadrukt echter wel dat een exit uit de EU extra risico’s met zich mee brengt. Een gebrekkige munteenheid en de dreiging dat landen hun schulden niet aflossen worden door een vertrek uit de EU een stuk waarschijnlijker.

Capital Economics

Advies- en onderzoeksbureau Capital Economics werd in 1999 opgericht in het Verenigd Koninkrijk. De laatste vijftien jaar maakte het bedrijf als internationaal onderzoekscentrum razendsnel naam. Het adviesbureau heeft tegenwoordig wereldwijd zo’n veertig economen in dienst, verspreid over kantoren in Londen, Toronto en Singapore. Capital Economics won al eerder een prijs met een rapport over een euro-exit. ‘Leaving the Euro’ leverde het advieskantoor de Wolfson Economic Prize 2012 op. In de jury zaten ondr meer de voormalig economische adviseur van Britse premier Tony Blair, een Bundesbank-adviseur en een Franse hoogleraar die voormalig premier Jospin bijstond.