Kritiek op adviesbureau na Guldenonderzoek voor PVV

06 maart 2012 Consultancy.nl

Gisteren heeft PVV-leider Geert Wilders de resultaten van zijn 'Euro en Guldenonderzoek' bekendgemaakt. Het onderzoek is uitgevoerd door het Britse adviesbureau Lombard Street Research (LSR). Uit de analyse blijkt dat de herinvoering van de nationale munt, die in 2002 werd afgeschaft, goedkoper is dan 'doormodderen met de euro'. Op basis van de resultaten pleit Wilders voor een referendum over de terugkeer naar de gulden.

Download het rapport: Gulden en Euro Onderzoek voor PVV

Sterke kritiek op raamwerk en analyse
Na vrijgave van het rapport kwam de analyse van Lombard Street Research vrijwel onmiddelijk onder grote kritiek te staan. Verschillende economen, zelfs eurosceptische economen, lieten niets heel van het rapport. Volgens Martin Visser, een econoom van het Financieel Dagblad, zijn de onderzoeksresultaten slecht onderbouwd: "Ik kan het PVV-rapport na twee bladzijden al niet meer serieus nemen". Ook RTLZ-huiseconoom Mathijs Bouman is uitermate negatief over de analyse. In een reactie zegt hij dat belangrijke economische redenering die ten grondslag aan het rapport liggen niet kloppen en dat de analyse onvoldoende fact-based is. Peter Verhaar van dagblad Trouw: "De onderbouwing in het Lombardrapport voor kosten/opbrengsten van unilateraal vertrek van NL is uiterst mager, zeg maar nihil".

Eurosceptische richting
De sterke kritiek op de kwaliteit van de analyse van Lombard Street Research is opmerkelijk te noemen. Het adviesbureau heeft een sterke track record op het gebied van onafhankelijk economisch en monetair onderzoek en ook een veel ervaring met dit soort analyses. Zo adviseerde het afgelopen zomer de Duitse overheid om de mark weer in te voeren om "de verstoorde balans in de Duitse economie te herstellen". Ook bouwde het adviesbureau in de Europa veel geloofwaardigheid doordat het als een van de eerste analisten voorspelde dat het ontbindingsproces van de euro in 2011 zou beginnen, in Griekenland. Daartegenover zijn er ook veel geluiden uit de Britse media dat de uitkomsten van Lombard Street Research niet als een verrassing mogen komen. De adviseurs staan bekend als eurosceptici en de onderzoeken wijzen ook meestal in een eurosceptische richting.

Over Lombard Street Research
Lombard Street Research is in 1989 opgericht door Tim Congdon en heeft inmiddels circa 50 adviseurs verspreid over kantoren in Londen, New York en Hong Kong. Directeur van Lombard Street Research is Charles Dumas, die in het verleden werkte als onderzoeksdirecteur voor de Amerikaanse bank JP Morgan. Daarnaast was hij werkzaam voor weekblad The Economist, de Britse Conservatieve Partij en heeft hij verschillende boeken uitgebracht.