PwC advies hielp Robeco met ontwijken bonusregels

06 februari 2014 Consultancy.nl

Robeco heeft eind 2012 accountants- en advieskantoor PwC ingeschakeld om in kaart te brengen hoe strengere bonuswetgeving voor financiële instellingen omzeild konden worden. Volgens berichtgeving van RTL Z wilde de vermogensbeheerder weten hoe ze de nieuwe regels zo effectief mogelijk konden ontwijken. Het uiteindelijke doel zou geringere belastingverplichtingen zijn en de mogelijkheid om managers beter te belonen.

PwC advies

In het advies van PwC aan Robeco zouden drie manieren zijn belicht om het nieuwe bonusbeleid zo goed mogelijk te ontwijken. Allereerst zou de overname van Robeco door het Japanse Orix ervoor kunnen zorgen dat Robeco medewerkers vaker op buitenlandse projecten gezet kunnen worden, waardoor bonussen deels hoger kunnen uitvallen en er daarnaast belastingvoordelen behaald kunnen worden. Volgens berekeningen van PwC kon een werknemer met een totaal inkomen van €1 miljoen rekenen op een belastingvoordeel van €60.000. Dat voordeel zou vervolgens oplopen naarmate het inkomen stijgt.

PwC hielp Robeco met ontwijken bonusregels

Verder zouden medewerkers co-investeerders kunnen worden in de organisatie, waardoor werknemers geen bonus krijgen, maar rendement op de investering, die niet belast worden door de fiscus. Tot slot zou het uitkeren van managementfees een uitkomst kunnen bieden.

Nederland strengste bonusbeleid vanaf 2015

Na alle ophef in de afgelopen jaren omtrent torenhoge bonussen binnen de financiële sector is de regering van plan om vanaf 2015 het strengste bonusbeleid van Europa in te voeren. In Nederland betekent dit dat voor iedereen die werkzaam is in de Nederlandse financiële sector een eventuele bonus per 2015 gemaximeerd zal worden op 20% van de vaste beloning. Door de aankomende wijzigingen in het Europese en Nederlandse bonusbeleid zoeken organisaties momenteel reikhalzend naar manieren om toch een flexibel beloningsbeleid te kunnen voeren. 

Mede als gevolg van de geplande beleidswijziging deden er vorige week al geluiden de ronde dat Robeco plannen heeft om bepaalde activiteiten (deels) naar Londen te verhuizen. Door een mogelijk kantoor in Londen zouden de strenge bonusregels van Nederland niet gelden, en kunnen bonussen tot 100% in plaats van 20% gemaximeerd worden.

Nieuws