BDO: 40 ondernemers dagelijks failliet in Schotland

24 januari 2014 Consultancy.nl

In 2014 zullen dagelijks zo’n veertig Schotse ondernemers ten onder gaan, zo stelt accountancy- en consultancyfirma BDO. BDO, actief in 138 landen, voorspelt dat komend jaar voor circa 15.000 Schotten het doek zal vallen. Eind vorig jaar werd de teloorgang van Schotse ondernemers reeds ingezet en naar verwachting zal deze zich doortrekken tot eind 2014.

‘Zombie’ ondernemers

Afgelopen jaar verdwenen er in Schotland wekelijks al circa 20 ondernemingen van de landkaart. Reden voor de val van veel Schotse ondernemers is de schuldenlast die in de loop der tijd opgebouwd is. Hieronder vallen onder meer openstaande rekeningen en bevroren salarissen. BDO noemt personen die onder druk van schulden aan lager wal raken ‘zombie’ ondernemers: door oplopende schuldenposten zijn deze personen niet bij machte om debetten af te lossen.

40 ondernemers dagelijks failliet in Schotland

Deze trend zal zich volgens het adviesbureau het aankomende jaar voortzetten. “Schommelende rentepercentages, teruglopende omzet, of een verandering van werkplek zullen deze bedrijven de das omdoen” zegt Bryan Jackson, partner herstructurering bij BDO. Ook heft hij een waarschuwing: “Als rentepercentages sneller zullen stijgen dan voorspelt, dan zal zowel de persoonlijke als zakelijke insolventie (onvermogen om financiële plichten na te komen) in Schotland almaar toenemen.”

Bankroet

Toch gloort er volgens Jackson licht aan het einde van de tunnel: “Er zijn duidelijke signalen dat de economie aan het herstellen van de vrije val van de afgelopen zes jaar. “Voor veel Schotse ondernemers zal de crisis echter nog even aanhouden. Jackson tempert derhalve hoge verwachtingen: “Hoewel het aantal faillissementen gedaald is vanaf de piek van 23.500 in 2009, zal jaarlijks voor zo’n 15.000 Schotse ondernemers een bankroet realiteit zijn. Een onvermijdelijk gevolg van de aanhoudende economische malaise.”

Nieuws