McKinsey risk management topman naar Deutsche Bank

16 december 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Thomas Poppensieker, het hoofd van McKinsey & Company’s risk management praktijk in Duitsland, maakt per 1 januari 2014 de overstap naar Deutsche Bank. Poppensieker wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van het Strategy 2015+ programma, een initiatief met als doel om de winstgevendheid van de bank op te krikken door middel van betere interne controls.

Strategy 2015+

Deutsche Bank heeft eind 2012 het zogenaamde Strategy 2015+ programma gelanceerd, met het doel de winstgevendheid van Europa’s grootste investment bank te verhogen en risico’s te verlagen. Door de maatregelen van dit programma zal de bank (beter) kunnen voldoen aan de Basel III kapitaaleisen. Voor dit programma, dat jaarlijkse besparingen van €4,5 miljard zal moeten opleveren tegen 2015, vormen risicocontroles de kern. Poppensieker zal vanuit zijn risk management achtergrond zich met name bezighouden met het optimaliseren van het risicoraamwerk van de Duitse bank. Voor zijn aanstelling is een compleet nieuwe functie gecreëerd, waarin de McKinsey topman zal rapporteren aan Anshu Jain en Jürgen Fitschen, beide co-CEO van het in Frankfurt gevestigde Deutsche Bank.

Thomas Poppensieker - Deutsche Bank

Thomas Poppensieker voegde zich in 1996 bij McKinsey & Company. Hij heeft in de afgelopen 17 jaar honderden opdrachtgevers geadviseerd op het gebied van o.a. treasury, credit risk, enterprise risk management, en “bad bank” splitsingen. De afgelopen jaren was hij in opdracht van de Europese Unie intensief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe wetgeving binnen de bankensector, waaronder de kapitaaleisen van Basel III. In zijn laatste functie was hij verantwoordelijk voor de Duitse risk management praktijk en de European Banking Risk tak van het strategie adviesbureau.

Boetes

Poppensieker komt binnen bij Deutsche Bank in een periode waarin de winstgevendheid van de bank enorm onder druk staat. Onlangs werd namelijk bekend dat 7 banken gezamenlijk een megaschikking van 1,7 miljard moeten betalen voor de betrokkenheid bij manipulatie van de Euribor en Libor rentetarieven. Ook Deutsche Bank ging hierbij voor €750 miljoen ($995 miljoen) het schip in.

Mede hierdoor daalde de winst in Q3 2013 met 94%. De bank had inmiddels zijn reserves verhoogd van €1,2 miljard naar €4,1 miljard, als gevolg van lopende rechtzaken, de mislukte verkoop van U.S. mortgage-backed securities en hun vermeende rol in de val van het Duitse mediaimperium Kirch.