Kerstmarkten steeds populairder bij Nederlander

20 december 2013 Consultancy.nl

Kerstmarkten zijn erg in trek bij de gemiddelde Nederlander. In zowel binnen- als buitenland  lopen de markten vol tijdens het decemberfeest. Dat wijst een onderzoek van NBTC-NIPO Research uit. Drie jaar geleden telde het onderzoeksbureau nog zo’n 9,2 miljoen kerstmarkbezoekers in binnen- en buitenland. Bij de meest recente meting was dit aantal opgelopen tot ruim 10 miljoen bezoeken.

Sfeer, warmte en gezelligheid zijn bepalende elementen als het gaat om het bezoeken van een kerstmarkt. Diverse kraampjes, houten huisjes en verlichte bomen behangen met kerstballen en kaarsen maken de kerstmarkt tot een aangename trekpleister. Volgens NBTC-NIPO maken Nederlanders daarom steeds vaker een uitje naar een kerstmarkt. In eigen land zijn de markten in Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Nijmegen en Valkenburg het meest in trek. Daar geven de bezoekers gemiddeld zo’n €16 uit.

NBTC NIPO - Kerstmarkt

Naast NBTC-NIPO deed ook het Centre for Retail Research in Nottingham onderzoek naar de populariteit van de kerstmarkt. In opdracht van van kortingswebsite ActiePagina.nl zette het Britse onderzoeksbureau een groot internationaal onderzoek op. Hierin werden ook de bezoeken aan de negen grootste kerstmarkten in Nederland uitgelicht. Naar schattingen brengen zo’n 9,9 miljoen Nederlanders een bezoek aan deze markten. Maurice Buijs, oprichter van ActiePagina.nl, voegt toe: “De komende jaren verwachten we zelfs een groei van 15 tot 20% in het aantal bezoekers van kerstmarkten in Nederland”.

Weihnachtsmarkt

Kerstmarkten zijn niet alleen populair in eigen land. Steeds meer Nederlanders gaan de landsgrenzen over om elders een markt te bezoeken. de komende weken mogen onze oosterburen flink wat Nederlanderse bezoeken aan de Weihnachtsmarkt verwachten. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders, die een kerstmarkt bezoekt, gaat naar Duitsland, zo meldt NBTC-NIPO. In Düsseldorf, Aken, Keulen en Münster doen Nederlanders het liefst hun kerstinkopen.

Nieuws