CGI: MES steeds belangrijker voor kostenbeheersing

03 december 2013 Consultancy.nl

Manufacturing Enterprise Solutions (MES) worden steeds belangrijker worden voor kopers, leveranciers en fabrikanten. Dit blijkt uit de meest recente ‘MES survey’ van adviesbureau CGI, uitgevoerd onder 69 leveranciers van MES producten.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven met name voor MES kiezen als ze de kosten willen verlagen op het gebied van logistiek, planning, productie en distributie. De meeste MES projecten zijn uitgevoerd in de sectoren Food & Beverage, Automotive, Electronics, en Consumer Packed Goods. Het minste aantal projecten vond plaats in de sectoren Mining, Building & Infra, Utilities en Public sector & Petrochemical.

Succescriteria

Ook keken de IT consultants naar de belangrijkste succescriteria voor MES implementaties. Standaardisatie van de operationele bedrijfsprocessen is volgens respondenten het allerbelangrijkst, gevolgd door onder meer adequaat bestuur en voldoende aandacht voor verandermanagement.

CGI - MES steeds belangrijker voor kostenbeheersing

Aanbod

CGI constateert dat – in lijn met de stijgende vraag –  het aanbod van MES producten in rap tempo toeneemt. “MES kopers kunnen kiezen uit meer technologieën en oplossingen dan ooit tevoren” aldus het ICT adviesbureau. Dit biedt kopers een grotere kans om de perfecte oplossing te vinden, maar maakt de uitdaging om deze oplossing te vinden tegelijkertijd groter.

Daarnaast bieden MES leveranciers nu steeds meer reeds geconfigureerde oplossingen en modules voor sectorspecifieke processen aan. Klanten die kiezen voor niche producten krijgen best practices voor deze niche, waardoor deze versneld geïmplementeerd kunnen worden voor een lagere prijs. Voor de klant biedt dit diverse voordelen: MES kopers hebben meer keuze, kunnen selectiever zijn en kunnen vaker een technologieplatform naar keuze implementeren, aldus CGI.

Nieuws