UTI AMC kiest McKinsey voor bedrijfsbrede doorlichting

12 maart 2014 Consultancy.nl

De Indiase vermogensbeheerder UTI Asset Management Company (UTI) heeft McKinsey & Company ingehuurd om manieren te vinden om de efficiëntie en winstgevendheid te verbeteren.

UTI is India's zesde vermogensbeheerder qua grootte (op basis van Assets under Management). De afgelopen jaren kampte het investeringsbedrijf met teruglopende resultaten. In 2006 was stond het bedrijf nog op de eerste plaats als grootste vermogensbeheerder, maar door slechte investeringen en interne problemen gleden ze af naar plek zes in de ranglijst. In de afgelopen twee jaar opereerde het bedrijf zelfs zonder topman, na een hoogopgelopen meningsverschil tussen de grootste aandeelhouder (de in de VS gevestigde vermogensbeheerder T.Rowe Price Group) en vier Indiase stakeholders. In juli van dit jaar benoemde UTI uiteindelijk een nieuwe CEO: Leo Puri, voormalig Director bij McKinsey.

UTI AMC kiest McKinsey voor bedrijfsbrede doorlichting

Binnen een maand na zijn benoeming besloot Leo Puri dat een extern adviesbureau ingehuurd moest worden om de organisatie van top tot teen door te lichten. Diverse bedrijven streden om het complexe maar lucratieve project, maar de uiteindelijk beslissing viel uit in het voordeel van McKinsey. “Er waren diverse consulting organisaties in de race voor het project, maar de mate waarin McKinsey haar huiswerk en achtergrondcheck had gedaan bleek de overtuigende factor. McKinsey consultants spraken met veel UTI werknemers om de dilemma’s te begrijpen die op ieder niveau binnen de organisatie speelden, en diende uteindelijk het beste voorstel in” zei een UTI woordvoerder als reactie op de aanstelling van McKinsey.

In een recente persverklaring werd Puri verleid om meer details over de biedproces los te laten. “McKinsey & Company werd door het bestuur van UTI AMC gekozen op basis van de ervaring die de consultingorganisatie heeft in het afhandelen van soortgelijke opdrachten”, aldus Puri.

BCG

Volgens de Indiase media was Boston Consulting Group (BCG) ook dichtbij om de deal binnen te slepen. BCG heeft namelijk een beter trackrecord binnen UTI – het voerde een soortgelijke analyse uit voor de vermogensbeheerder een aantal jaar geleden toen het fonds nog geleid werd door de vorige topman, Upendra Kumar Sinha*.

* Upendra Kumar Sinha is momenteel de voorzitter van The Securities and Exchange Board of India.

Nieuws

Meer nieuws over