Euroconsult Mott MacDonald ondersteunt Zuid-Soedan

28 november 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Een consortium van adviesbureaus gaat onder leiding van Euroconsult Mott MacDonald Zuid-Soedan helpen met het verbeteren van waterbeheer. De bureaus gaan de komende vijf jaar inwoners van de ‘Lakes State’ regio ondersteunen bij zowel de verbetering van (drink)watervoorziening als het beschikbaar maken van water voor de ontwikkeling van landbouw en veeteelt.
 
Zuid-Soedan is een van de jongste* maar ook armste landen ter wereld. Volgens de South Sudan Bureau of Statistics leeft circa de helft (49%) van de bevolking onder de armoedegrens. Lakes State, een van de 10 provincies van het Afrikaanse land, heeft circa 800.000 inwoners verspreid over een oppervlakte van zo'n 40.000 vierkante kilometer. Een groot gedeelte van deze groep – geschat op tussen de 30% a 50% – heeft geen regelmatig toegang tot veilig drinkwater en eenderde van de inwoners heeft geen vaste toegang tot voedsel.
 
Zuid Sudan
 
Onder de pijler van ontwikkelingssamenwerking heeft de Nederlandse overheid vorig jaar een Meerjarig Strategisch Plan (MJSP) opgesteld om Zuid-Soedan te helpen met economische en maatschappelijke vaagstukken. In totaal is zo’n €200 miljoen beschikbaar gesteld voor de periode 2012 – 2015. De focus van de ondersteuning ligt met name op veiligheid en rechtsorde, voedselzekerheid en water. Op basis van het MJSP zijn diverse initiatieven opgezet, waaronder het project in Lakes State, maar ook bijvoorbeeld een vergelijkbaar project in de provincie Eastern Equatoria.

Lakes State

Het project in Lakes State heeft twee voornaamste doelstellingen: het verbeteren van de toegang tot veilig en schoon water en het beschikbaar maken van water voor duurzame ontwikkeling van de landbouw, veeteelt en visserij. De totale waarde van dit programma bedraagt €31,8 miljoen. De uitvoering ligt in handen van Euroconsult Mott MacDonald** (consortiumleider), SNV en VNG.
 
Euroconsult Mott MacDonald ondersteunt Zuid-Soedan
 
* Zuid-Soedan werd in juli 2011 na een referendum formeel onafhankelijk verklaard van Soedan.
 
** Euroconsult Mott MacDonald is een adviesbureau gespecialiseerd in ontwikkelingssamenwerking. Het bureau is onderdeel van Mott MacDonald (Euroconsult werd in 2007 overgenomen van ingenieursbureau Arcadis), een wereldwijde dienstverlener met meer dan 16.000 medewerkers in zo’n 140 landen.