Bain: Huismannen relatief tevreden met carrierekeuze

21 november 2013 Consultancy.nl

Afgelopen dinsdag 19 november was het de ‘Internationale Dag van de Man’*. Naar aanleiding van de mannendag onderzocht adviesbureau Bain & Company hoe mannen zich voelen die méér in het huishouden doen dan hun vrouw. En wat blijkt: huismannen zijn relatief tevreden met de keuze om hun vrouw carrière te laten maken.

Vandaag de dag heeft circa de helft van vrouwen tussen de 25 en 34 jaar een diploma binnen het hoger onderwijs. Met als gevolg dat vrouwen ook steeds vaker carrière maken. In sommige gevallen kiezen mannen om hun vrouwelijke partner alle ruimte te geven om zichzelf te ontplooien in hun eigen loopbaan door bijvoorbeeld hun eigen carrière (deels) opzij te zetten.

Internationale Mannendag

In het kader van de mannendag besloten adviesbureau Bain & Company en diversiteitsforum JUMP om de stemming onder deze ‘huismannen’ te peilen. Zij vroegen 150 huishoudens, waarbij de man hoofdzakelijk als huisman fungeerde, naar hun mening en ervaring hierover. Uit het onderzoek blijkt dat de reden waarom mannen deze huishoudelijke taken op zich willen nemen ligt in het feit dat zij hun vrouwelijke partner willen steunen bij haar carrière. Ook geven de mannen als reden aan meer tijd te willen doorbrengen met hun familie.

Bain - Mannendag 2013 1

De helft van de ondervraagde huismannen is al langere tijd de baas over de huishoudelijke taken binnen het gezin en ziet zijn rol als een langetermijnproject. Hoewel iets minder dan een derde (30%) van de mannen weleens twijfelt over de gemaakte keuze is de meerderheid van de huisvaders blij met hun keuze.

Huismannen tevedenheid

Minder sociaal contact

Naast de positieve ervaringen van veel huismannen, kleven er soms wel negatieve kanten aan het verhaal. Zo heeft het huishoudbudget van gezinnen er deels onder te lijden, aangezien er geen twee fulltime kostwinners zijn. Ook voelen sommige mannen zich sociaal geïsoleerd zodra zij ervoor kiezen om huisman te worden. Verder is er volgens de huismannen te weinig flexibiliteit bij werkgevers te vinden als het gaat om het promoten van vaders die huisman willen zijn. Het zou bijvoorbeeld een goede zet zijn als de regering vaderschapsverlof opnieuw onder de loep zou nemen.

* De internationale vrouwendag is inmiddels een bekend fenomeen, maar dat ook mannen een feestdag hebben weet lang niet iedereen. De internationale mannendag onstond in 1999 in Trinidad en Tobago en wordt sindsdien jaarlijks gevierd. Op deze speciale dag staan mannen in de schijnwerpers en staat positieve beeldvorming over de man centraal. Ruim 60 landen wereldwijd zijn inmiddels betrokken bij het initiatief.

Nieuws