Mercer: Prijsvergelijkers zorgverzekeringen misleidend

20 november 2013 Consultancy.nl

Vergelijkingswebsites voor aanbieders van zorgverzekeringen zijn niet compleet en geven een verkeerde voorstelling van de goedkoopste aanbieders. Volgens het adviesbureau Mercer, dat zich baseert op een door hen doorgevoerd onderzoek, kijken vergelijkingssites vaak niet naar de mogelijke collectieve aanbieders, die veelal gunstiger zijn dan de individuele aanbieders.

Mercer stelde aan de hand van hun onderzoek een ranking op van de voordeligste zorgverzekeraars en vergeleek deze met die van de vergelijkingswebsites. Het blijkt dat deze enorm van elkaar verschillen. Zo belanden aanbieders die volgens Mercer in de topposities behoren bij de rankings van de vergelijkingswebsites op een veel lagere plek, met uitzondering van verzekeraar Zekur, die zich op jongeren richt. Zekur is de enige aanbieder die hoog scoort in allebei de rankings.

Mercer - Vergelijk zorgverzekering

Volgens Mercer wordt een verkeerd beeld gegeven van de aanbieders die volgens de vergelijkingssites de goedkoopste premies kunnen bieden. Allereerst krijgen zorgverzekeringen namelijk in veel gevallen nog een aftrek op de premie, die meestal door de vergelijkingssite wordt aangeboden. Volgens het HR adviesbureau zouden, ondanks deze kortingen, collectieve verzekeringen echter nog steeds minder duur zijn dan deze ‘goedkoopste’ verzekeringen die de vergelijkers voorstellen. Het probleem is dat collectieve verzekeringen niet in de ranglijsten van de vergelijkingssites voorkomen. Dat kan ook niet, stelt Rick Wijsman, adviseur bij het adviesbureau. "Internetvergelijkers kunnen geen zorgverzekering via een werkgeverscollectief aanbieden. Dat komt omdat zij feitelijk verkapte verkoopkanalen zijn van de zorgverzekeraars en verdienen aan de verkoop van losse zorgverzekeringen. Die handelswijze is verre van objectief en de werknemers zijn daar de dupe van".

Collectieve verzekeringen

Consumenten kunnen overigens niet direct aannemen dat de Mercer ranking het ultieme antwoord biedt. Niet iedereen heeft namelijk de mogelijkheid om zich aan te sluiten op een collectieve verzekering. Collectieve verzekeringen worden vaak afgesloten door een organisatie voor bijvoorbeeld grotere groepen personeel, die door zo’n constructie van kortingen kunnen profiteren.

Betch

Nieuwe prijsvergelijker Betch

Niet alleen Mercer vindt dat vergelijkingswebsites niet geheel transparant zijn in hun vergelijkingen, ook een nieuwkomer binnen de prijsvergelijkingsbranche, Betch, bevestigt het geschetste beeld. Volgens Elzard van der Peet van Betch is er inderdaad sprake van misleiding van consumenten ten aanzien van welke zorgverzekeringsaanbieders echt de goedkoopste zijn.

Nieuws

Meer nieuws over