Deloitte: Digitale infrastructuur 3e mainport economie

18 november 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De ‘digitale infrastructuur’ markt zal in de komende jaren dubbele groeicijfers zien. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Deloitte, in samenwerking met Rabobank, AMS-IX, de DHPA en ECP. Deze groei zal, in combinatie met de sleutelrol die het speelt in het ondersteunen van de digitale marktplaats, zo enorm zijn dat deze zichzelf in een paar jaar tijd zal ontwikkelen tot de derde mainport van Nederland, na Schiphol en de Rotterdamse haven.

De Nederlandse ‘digitale infrastructuur’ markt bestaat uit alle bedrijven die actief zijn in het ondersteunen van online, mobiele en digitale ontwikkelingen. Voorbeelden zijn bedrijven die data-, hosting- of connectiviteitdiensten bieden. De markt wordt momenteel geschat op tussen de €810 miljoen and €1.325 miljoen. Ter vergelijking, de online markt is ongeveer tien keer zo groot.

Deloitte - Digitale Infrastructuur Markt

Er wordt voorspeld dat de markt in de komende jaren een boost zal zien. Vier ontwikkelingen liggen volgens de consultants hieraan ten grondslag. Ten eerste, IP verkeer zal naar verwachting verdubbelen tussen 2013-2017, met als gevolg een golf in de vraag naar infrastructuur- en hostingdiensten. Ten tweede, de enorme vraag naar data-opslag, gedreven door de opkomst van Analytics en Big Data, betekent dat de capaciteit van datacenters zal groeien met meer dan 50% per jaar. Tegelijkertijd zal de datacenter activiteit van tradtionele aanbieders overgaan in de cloud, wat een nog grotere druk op de digitale infrastructuur zal geven. Tot slot zullen drie technologie trends – Cloud Computing, Big Data en The Internet of Things – leiden tot een golf in de vraag naar IT capaciteit.

Digital Infrastructure market growth

Bovenop het directe economische belang van digitale infrastructuur, heeft het een enorm indirect effect op de Nederlandse economie. Zo wordt het door de onderzoekers omschreven als een aanjager en ondersteuner van belangrijke digitale trends: namelijk e-commere, digital media, online advertising en cloud. Deze gebieden zijn zeer sterk gegroeid in de afgelopen jaren* en ook in de komende periode zijn dubbele groeicijfers meer een regel dan uitzondering. Maar zonder een aanwezige solide digitale infrastructuur kan deze groei worden geremd, aldus Deloitte, waardoor een grote kans met het oog op economische waarde kan worden misgelopen.

“Dit onderzoek toont ondubbelzinnig het enorme belang aan van de Nederlandse digitale infrastructuur”, zegt Michiel Steltman, directeur van de DHPA. “Deze derde mainport is de motor voor groei en biedt bovendien Nederlandse MKB’ers grote kansen in de internationale online wereld”.

* Zo nam bijvoorbeeld de B2C e-commerce omzet toe van €7,4 miljard in 2009 naar €9,8 miljard in 2012 en is het aantal bedrijven dat gebruikt maakt van cloud dienstverlening in de meeste sectoren meer dan verdrievoudigd in drie jaar tijd (2010 – 2013).