McKinsey ontwikkelt economische visie voor Pakistan

05 november 2013 Consultancy.nl

De overheid van Pakistan heeft internationaal consultancybureau McKinsey & Company ingehuurd om te ondersteunen bij de ontwikkeling van de sociaal-economische visie van het land.
 
Sinds 1952 adviseert de zogeheten ‘Planning Commission’ de Pakistaanse regering over economisch en publiek beleid. De Planning Commission (PC) onderzoekt en adviseert op het gebied van de nationale economie, publieke financiering, publieke infrastructuur en buitenlands economisch beleid. De PC werkt nauw samen met het Pakistaanse Ministerie van Financiën. Hun rol voor de overheid is vergelijkbaar met die van de Sociaal Economische Raad (SER) in Nederland.
 
Eerder dit jaar kreeg de ‘Planning Commission’ de taak van de Pakistaanse overheid om een nieuwe sociaal-economische visie te ontwikkelen voor het land. De visie – getiteld ‘Vision 2025’ – moet voor de komende 12 jaar de economische prioriteiten voor Pakistan, een land met 180 miljoen mensen, bepalen. De deadline voor de visie staat gepland voor eind dit jaar, maar door een langzame voortgang heeft de Pakistaanse Minister van 'Planning and Development' (Ahsan Iqbal) besloten om in te grijpen.
 
McKinsey ontwikkelt strategie Pakistan
 
Volgens een lokale krant is de blauwdruk van de visie zelfs nog niet klaar, ondanks de 9 maanden die de onderzoekers van de PC er aan hebben besteed. Iqbal besloot om de wereldwijde strategy consulting organisatie McKinsey & Company in te huren om de uitvoering af te ronden, volgens de media een “duidelijk signaal van wantrouwen jegens de capaciteiten van de interne onderzoekers”.

Asian Development Bank - Pakistan

Het is niet de eerste keer dat de overheid van Pakistan strategie consultant McKinsey heeft ingeschakeld om te ondersteunen bij strategisch en economisch beleid. Eerder dit jaar werd het adviesbureau ingeschakeld door de Asian Development Bank, namens Pakistan, om een beleids-document te ontwikkelen. Het werk ontving veel kritiek van de media, aangezien McKinsey een enorme som van $5 miljoen ontving voor slechts een (uitgebreid) rapport.

Nieuws