Nederland in Top 5 Human Capital van Mercer en WEF

28 oktober 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederland heeft na Zwitserland, Finland en Singapore de beste ‘human capital’ infrastructuur ter wereld. Dit blijkt uit een analyse van het World Economic Forum (WEF) en Mercer naar de kwaliteit van het menselijk kapitaal in 122 landen.
 
In het rapport ‘WEF Human Capital Report 2013’ keken de onderzoekers naar de prestaties van landen op 51 indicatoren die van belang zijn voor het menselijk kapitaal van een land. Het betreft onder meer het opleidingsniveau van de bevolking, de samenstelling en fitheid van de beroepsbevolking, de bijdrage van gezondheidszorg aan werknemerskwaliteit en de infrastructuur rondom werkgelegenheid. De 51 indicatoren zijn verdeeld over vier hoofdcategorieën:
 
Mercer - Pillars of Human Capital Index
 
Over de hele linie scoort Nederland met een #4 plek erg goed. Op het gebied van onderwijs en werkgelegenheid neemt Nederland respectievelijk een zevende en achtste positie in. Op het gebied van gezondheid en welzijn een vierde plaats. Dat komt door relatief lage sterftecijfers en de kwaliteit van de gezondheidszorg. Ook op het gebied van de werkomgeving neemt Nederland een vierde positie in.

Een overzicht van de top 20 landen in de Human Capital Index, inclusief score per categorie.

Mercer - Human Capital Index
 
“Menselijk kapitaal, het inzetten en uitbouwen van talent, is minstens zo belangrijk om te groeien als bijvoorbeeld een goede grondstoffenvoorraad. Daarom is het erg belangrijk dat Nederland deze positie heeft. Het maakt ons land in potentie aantrekkelijker voor buitenlandse ondernemingen om zich te vestigen of een bijkantoor te openen” zegt Anne Schult, talent management expert bij Mercer.