Nederland daalt op Grant Thornton concurrentie-index

08 oktober 2013 Consultancy.nl

Het Nederlandse vestigingsklimaat behoort volgens onderzoek tot de meest aantrekkelijke vestigingsklimaten ter wereld. Desondanks daalde Nederland in het afgelopen jaar 17 plekken op de Global Dynamism Index (GDI), een vergelijking van het economische klimaat van de 60 grootste economieën ter wereld. In de 2013 editie neemt Nederland een 38e positie in, ten opzichte van een 21e positie vorig jaar. Koplopers van de concurrentie-index zijn Australië, Chili en China.
 
Jaarlijks onderzoeken adviesbureau Grant Thornton en The Economist Intelligence Unit het economische klimaat van de 60 belangrijkste economieën. De onderzoekers kijken naar vijf factoren: het vestigingsklimaat, wetenschap & technologie, menselijk kapitaal en arbeid, economische groei en het financiële klimaat.
 
Grant Thornton - Global Dynamism Index
 
De teruggelopen concurrentiepositie heeft ons land te danken aan met name twee dimensies. Ten eerste, de arbeidsproductiviteit is gedaald, met als gevolg dat Nederland 21 plaatsen is gedaald op het gebied van menselijk kapitaal en arbeid. De krimp van het BBP heeft ertoe geleid dat Nederland 13 plaatsen is gezakt op het gebied van economische groei. Over de hele linie scoort Nederland met een 38e positie in de middenmoot.
 
Ten opzichte van Europese concurrenten scoort Nederland zelfs slecht. Alleen Griekenland, Italië, Spanje en Portugal behalen lagere scores:
 
Economische Klimaat Europa

Volgens Cor Overduin, partner bij het adviesbureau, toont de afnemende concurrentiepositie van ons land aan dat het tijd is voor serieuze actie. “Nederland heeft behoefte aan een structureel plan om de arbeidsproductiviteit te versterken en zodoende onze economie te versterken”.

Vestigingsklimaat

Overigens scoort Nederland op één van de vijf dimensies erg goed. Op het gebied van vestigingsklimaat behoort ons land nog steeds tot de wereldtop:. Alleen Ierland, Canada en Zweden hebben een beter vestigingsklimaat. Zie het artikel ‘Nederland heeft Top5 vestigingsklimaat’ voor meer informatie.

Nieuws

Meer nieuws over