Rebel begeleidt privatisering van Belgische luchthavens

06 september 2013 Consultancy.nl

In januari 2014 worden de Belgische luchthavens van Antwerpen en Oostende geprivatiseerd. Het Nederlandse adviesbureau Rebel is sinds het begin van het proces betrokken bij de privatisering.

Sinds 1989 worden de regionale luchthavens van Antwerpen en Oostende-Brugge uitgebaat door de Vlaamse overheid. De overheid besloot in 2008 om het beheer van de regionale luchthavens te wijzigen. Rebel was vanaf het prille begin betrokken. “We stelden toen voor om de verantwoordelijkheid voor de infrastructuur en de commerciële uitbating te scheiden. De overheid volgde ons advies” aldus Rebel. Onderscheid werd gemaakt tussen de luchthaven-ontwikkelingsmaatschappij (LOM), een overheidsagentschap die de infrastructuur beheert, en de luchthavenexploitatiemaatschappij (LEM), een privaat bedrijf die de commerciële uitbating van de luchthaven voor haar rekening neemt.

Rebel - Belgische luchthavens

Na een intensieve aanbestedingsprocedure werd het Franse EGIS Projects aangeduid als exploitant voor beide luchthavens voor een periode van 25 jaar. Ook EGIS Projects schakelde Rebel in om ondersteuning te bieden. “We hebben EGIS onder andere strategische en financiële bijstand verleend bij de uitwerking van de offerte en de ‘best and final offer’ (BAFO). Daarnaast hielpen we hen bij het uitwerken en schrijven van het volledige businessplan voor de luchthavens, inclusief een financieel model” aldus Rebel. “Dankzij ons advies heeft EGIS de aanbestedingsprocedure van 3,5 jaar met succes doorlopen en is het de nieuwe uitbater van de luchthavens” vervolgt het adviesbureau.

Duurzame toekomst
“Met deze beslissingen zet de Vlaamse Regering een beslissende stap naar een duurzame toekomst voor onze luchthavens. Deze samenwerking tussen overheid en een private partner moet ertoe leiden dat de maatschappelijke toegevoegde waarde van onze regionale luchthavens sterk toeneemt, en de werkgelegenheid in de regio stijgt” zegt Hilde Crevits, de minister van Openbare Werken en Mobiliteit.

Ook in de komende maanden blijft Rebel betrokken. Zo gaat het consultancybureau EGIS helpen bij het zoeken naar een bijkomende equity partner en organiseert het een ‘beauty contest’ voor de selectie van een huisbankier voor de luchthavens.

Nieuws

Meer nieuws over