ITDS: Waar blijven apps in de gezondheidszorg?

05 september 2013 Consultancy.nl

Met een omzet van €43 miljard en 16,5 miljoen verzekerden mag je verwachten dat er binnen een markt als de zorg meer dan genoeg ruimte is voor innovaties. Mobiele apps bieden daarvoor steeds meer mogelijkheden, maar de Nederlandse zorgverzekeraars maken er nog weinig gebruik van.

In het buitenland spelen mobiele apps wel een steeds grotere rol. Al een geruime tijd zijn apps beschikbaar die je bloeddruk en hartslag kunnen meten. Op de Amerikaanse zorgmarkt wordt hier steeds meer gebruik van gemaakt door mensen die bijvoorbeeld hypertensie in de familie hebben of net een hartinfarct hebben gehad. Op advies van hun artsen worden ze aangesloten op iHealth BP Monitor en iRythm Zio. De resultaten uit beide apps kunnen live gedeeld worden met de zorgverlener, zodat de behandeling hierop kan worden aangepast. Ook kan er bij levensbedreigende situaties direct worden ingegrepen.

ITDS - Apps in de zorg

Verder zijn er talloze mobiele apps beschikbaar die de dagelijkse bewegingen registreren en dus de levensstijl bijhouden. Moves is er een van. Moves houdt de hele dag bij hoeveel een persoon beweegt en geeft dit grafisch weer, onderverdeeld in Lopen, Fietsen en Rennen. De gebruiker hoeft hiervoor zelf niet de app te openen en aan te geven welke activiteit wordt uitgevoerd. De mogelijkheden houden bij bovenstaande voorbeelden echter niet op. Max Little, een wiskundige aan de Aston University in Birmingham, claimt dat op basis van spraakopnames op dit moment met 99% nauwkeurigheid de ziekte van Parkinson kan worden geconstateerd.

In Nederland biedt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ruimte voor zorgverzekeraars te experimenteren met innovatie binnen de zorgmarkt. Natuurlijk brengt ‘try and error’ een uitdaging met zich mee. Hoe gaan zorgverzekeraars namelijk bepalen welke “pilot”-apps zij op de markt gaan brengen? Waar hebben hun klanten behoefte aan en wat zou tegelijkertijd specialisten ondersteunen, kosten verlagen en kwaliteit verhogen? De mogelijkheden zijn echter eindeloos.

Een artikel van Hans Jan Bosscha, adviseur bij ITDS Business Consultants uit Naarden.

Nieuws