McKinsey: Eenderde wereldwijde data opgeslagen in VS

02 september 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Bijna een derde van alle data wereldwijd is gevestigd in de Verenigde Staten. Dit blijkt uit een analyse van McKinsey & Company. Vanuit een sectorperspectief zijn financiële instellingen zoals banken, beleggingsfondsen en pensioenbedrijven met afstand de bedrijven die de meeste data opslaan.
 
Data opslag
De VS is duidelijke marktleider bij de opslag en het beheer van data. Zo’n 32% van data is gevestigd in de VS, gevolgd door Europa (19%) en China (13%).
 
McKinsey - Data 1
 
Een beleggingsfonds of pensioenbedrijf slaat gemiddeld 3,866 terrabytes aan data op per werknemer.  Ter vergelijking, een onderwijsinstelling heeft 310 terrabytes aan data en een bouwbedrijf zelfs maar 231 terrabytes. Als gevolg van de technologische ontwikkelingen en economisch potentieel verwacht het adviesbureau dat het gebruik en opslag van data exponentieel zal stijgen in de komende jaren.
 
Data adoptie
Verschillen in dataopslag en –gebruik zijn volgens de consultants voor een groot gedeelte uit te leggen door middel van drie factoren: het gemak van ‘data capture’, de (potentiële) voordelen die het biedt voor een industrie en de concurrentie ‘druk’ om big data snel te adopteren. Zo is het bijvoorbeeld relatief eenvoudig om binnen de onderwijs- of retailbranche data te verkrijgen en deze op te slaan. Iets wat veel lastiger is in de zorgsector door wet- en regelgeving en een grotere angst voor privacyschending.
 
Vanuit de voordelen bekeken is de waarde van data veel lucratiever binnen de financiële sector of de publieke sector in vergelijking met de bouwsector. Ten slotte, binnen sommige sectoren is Big Data een essentiële factor geworden voor concurrentievoordeel, zoals bijvoorbeeld bij financiële diensten, met als gevolg dat bedrijven simpelweg niet competitief kunnen zijn zonder op de datatrein te springen. Binnen de publieke sector is deze druk veel lager.
 

McKinsey - Data 2