Deloitte: Consument omarmt supermarkt innovaties

29 augustus 2013 Consultancy.nl

Supermarkten hebben in de afgelopen jaren diverse efficiency-gedreven en klantvriendelijke innovaties gelanceerd, zoals  de online bestelservice, afhaalpunten, de supermarkt-apps en de zelfscans. Een nieuwe studie van Deloitte gehouden onder circa 2.450 consumenten toont aan dat consumenten deze technologische verbeteringen met open armen ontvangen.

Online bestelservice

De consumenten die de online bestelservice gebruiken, doen dit gemiddeld een keer per maand. Vorig jaar lag het gemiddelde op 0,9 keer per maand. Naast het aantal keer dat online wordt besteld, neemt ook de gemiddelde besteding toe van €97,42 vorig jaar naar €103 dit jaar. Levensmiddelen die de consumenten online willen bestellen, zijn voornamelijk lang houdbare producten als drogisterijartikelen, non-food producten, diepvriesartikelen en dranken.

Afhalen van bestelling

Het onderzoek toont ook aan dat consumenten ervoor kiezen om boodschappen steeds vaker zelf af te halen, ten koste van de thuisbezorgservice. “Thuisbezorgen neemt iets in populariteit af, terwijl het zelf afhalen bij een afhaal- of verzamelpunt juist toeneemt” zegt Paul Op Heij, partner bij branchegroep Retail van het adviesbureau.
 
Deloitte - Supermarkten
 
Zo koos in 2012 4% van de consumenten die online bestelde voor het afhalen van hun bestelling en is dit in 2013 gestegen naar 9%. De populariteit van thuisbezorgen is daarbij iets gedaald van 78% naar 72%. Deze verschuiving is volgens Op Heij te verklaren doordat de consument de boodschappen liever ophaalt wanneer het hem of haar uitkomt. De vrijdag wordt daarbij gezien als dag die het meest geschikt is voor het laten bezorgen of afhalen van bestelde boodschappen.

Supermarkt-app

19% van de consumenten maakt inmiddels gebruik van een supermarkt-app. Zij zetten de app voornamelijk in voor het bekijken van aanbiedingen, het maken van een boodschappenlijst of voor het vinden van openingstijden. 40% van de consumenten die een supermarkt-app gebruikt, zet deze nu vaker in dan een jaar terug.

Zelfscans

Ruim een kwart van de respondenten geeft verder aan dat hun supermarkt zelfscanmethodes aanbiedt. Van deze groep maakt 64% wel eens gebruik van de mogelijkheid zonder tussenkomst van een kassière af te rekenen; de helft hiervan gebruikt de zelfscankassa altijd.

Nieuws

Meer nieuws over