Ecofys: CO2-opslag niet essentieel voor klimaatdoelen

04 september 2013 Consultancy.nl

Investeringen in efficiënte energie en duurzame transportmogelijkheden zijn essentieel voor het voldoen aan klimaatdoelstellingen, het opslaan van CO2 is daarbij niet per se nodig. Dit blijkt uit een onderzoek van Ecofys op de rol van CO2-opslag binnen toekomstige energiescenario’s, gebaseerd op de meest recente Global Energy Assessment* (GEA) van de IIASA.
 
Steeds vaker klinkt de roep dat CO2-afvangst en- opslag [carbon capture en storage (CSS)] essentieel is om de opwarming van de aarde tegen te gaan, naast energiebesparing en duurzame energie. Toch is dit in de praktijk niet noodzakelijk, stelt Ecofys. Volgens het adviesbureau kan de 2 graden Celsius worden behaald zonder het gebruik van CO2 opslag. Voorwaarde is wel dat er forse verbeteringen worden aangebracht in de transport-infrastructuur en dat er veel efficiënter wordt omgaan met energie. Gebeurt dit niet en blijft de energiebehoefte hoog, dan zal het opslaan van koolstofdioxide wel nodig zijn.
 
Ecofys - CO2

Bio-CO2-opslag

In het GEA onderzoek krijgt het opslaan van CO2 wel een prominente plaats in de toekomstdraaiboeken. Een ander belangrijk thema dat veel aandacht krijgt is CO2-opslag uit biobrandstoffen. Deze opslag kan negatieve uitstoot van CO2 bewerkstelligen, omdat de CO2 in die biobrandstoffen eerder door planten uit de lucht is gehaald.
 
* De GEA is een uitgebreide analyse van de verschillende mogelijke energiescenario’s tot 2050 en 2100. Het GEA onderzoek is een initiatief van het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), een wetenschappelijk onderzoeksinstituut gevestigd in Laxenburg, nabij Wenen, Oostenrijk.

Nieuws

Meer nieuws over