BING: Te veel geroddel in brandweerkorps Leeuwarden

26 augustus 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Er wordt teveel geroddeld binnen het brandweerkorps van de gemeente Leeuwarden. Dat blijkt uit een analyse van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), die in opdracht van de gemeente Leeuwarden een onderzoek hield bij het brandweerkorps. Volgens de gemeente moet het geroddel snel de kop in worden gedrukt.
 
BING*, een organisatie die onder andere gemeenten en provincies helpt bij het vormen of veranderen van integriteitbeleid, werd onlangs door de gemeente ingehuurd. Aanleiding was de opschudding die was ontstaan omdat de commandant van het brandweerkorps, Nettie Karelse**, cadeaus had geaccepteerd bij de opening van de nieuwe kazerne. Zo nam zij een aanzienlijke picknickmand met producten uit de omgeving mee, en bovendien anderhalve doos met oranjekoek en diverse cupcakes.
 
De geruchtenstroom begon een eigen leven te leiden, wat de sfeer niet ten goede kwam.
 
BING - Brandweer Leeuwarden
 
Naar aanleiding van het onderzoek moet volgens Reindert Hoek, gemeentesecretaris van Leeuwarden, de cultuur ingrijpend veranderd worden binnen het brandweerkorps. Het incident heeft overigens geen gevolgen voor Karelse, die gewoon mag aanblijven. Volgens BING zijn de acties van de commandant “onhandig” en “ondoordacht'' geweest. Het brandje lijkt voorlopig geblust.
 
*BING werd in 2004 opgericht als een dochterorganisatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), maar is sinds 2008 onafhankelijk.
 
**Karelse is sinds 1 november 2009 de commandant van het brandweerkorps van de gemeente Leeuwarden. Tussen 2002 en 2007 maakte zij deel uit van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR).