Deloitte: PC verslaat tablet in hoger onderwijs

26 augustus 2013 Consultancy.nl

Door de opkomst van tablets daalt de verkoop van PC's en zelfs laptops, maar er is één uitzondering op deze trend: het hoger onderwijs. HBO en WO studenten verkiezen nog altijd de traditionele PC’s boven een tablet. Dit blijkt uit het ‘Back to School’ onderzoek van de Amerikaanse tak van Deloitte.
 
Terwijl ruim 82% van de studenten een PC bezitten en 80% een smartphone hebben, heeft slechts 18% een tablet. Ter vergelijking, het percentage volwassen Amerikanen die een tablet hebben ligt op 34%.
 
Deloitte ziet diverse redenen voor de lage populariteit van tablets in hoger onderwijs. De eerste reden is de functionaliteit voor het maken van aantekenen of schriftelijke opdrachten. “Je kunt geen 10 pagina’s-tellende research paper schrijven met een Ipad” aldus het adviesbureau.”Hoewel tablets steeds beter worden is het nog steeds veel makkelijker om aantekeningen te maken op een laptop of desktop keyboard. En terwijl fysieke keyboards beschikbaar zijn voor de iPad en andere tablets, is de traditionele Windows desktop interface nog altijd makkelijke om te multitasken dan Android of iOS tablets”.
 
Deloitte - Onderwijs
 
Een andere reden waarom PCs het winnen bij de studenten is prijs. Desktop PCs zijn het goedkoopst in september wanneer de studenten terug naar de universiteit gaan. Prijzen van een dual-core desktop PC starten bij €250, in vergelijking tot bijvoorbeeld de duurdere iPad Mini voor €329.
 
De opkomst van de smartphones pakt ook nadelig uit voor tabletverkoop onder studenten. “De combinatie van smartphones en laptops maken tablets overbodig voor studenten” zegt Brent Schoenbaum, partner bij het accountants- en advieskantoor. “Ze kunnen bijvoorbeeld op hun PC werken en tegelijkertijd multi-tasken via hun smartphone”.

Tablet verkoop

Ondanks de relatief slechte resultaten binnen het hoger onderwijs, zal de laptop snel de PCs overnemen. Een recent rapport van IDC stelde dat de wereldwijde tabletverschepingen naar verwachting met 59% naar 230 miljoen stuks zal groeien eind 2013, waardoor het dit jaar al laptopverschepingen overtreft en tegen 2015 ook alle PC’s.

Nieuws

Meer nieuws over