Duurzaam EV oplaadconcept wint innovatiecompetitie

22 augustus 2013 Consultancy.nl

Het gebruik van elektrische auto’s is al duurzaam. Maar een team van Zwitserse studenten bedacht dat zelfs het opladen van elektrische voertuigen duurzamer kan. Hun concept heeft de 2013 versie van BearingPoint’s ‘be.Project competitie’ gewonnen, een innovatiecompetitie onder studenten. De winnaars namen een prijs van €12,000 voor hun uitvinding mee naar huis en bovendien zullen consultants van BearingPoint in de komende maanden helpen bij het verder ontwikkelen van het concept.
 
BearingPoint lanceerde de ‘be.Project competitie’ drie jaar geleden. De competitie heeft als doel het vinden en promoten van de meest innovatieve concepten van studenten die studeren aan universiteiten in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland.

be.Project edities

In 2012 won een Franse inzending de competitie met het concept ‘Air Serenity’ (Interior depollution device), een apparaat ontwikkeld voor het verbeteren van de luchtkwaliteit (‘depollution’). Een jaar daarvoor won een inzending uit de Benelux met het concept ‘Eternal Sun’, een zonnesimulator die de efficiëntie test van ieder type zonnepaneel. Voor de editie van 2013 werden 40 concepten ingestuurd. Vier daarvan haalden de Europese finale, die vorige week in Brussel werd gehouden. Het selectieproces bestond uit 5 criteria: de kwaliteit- en potentieel van het concept, originaliteit, teamgeest en fit met de waarden en principes van BearingPoint.
 
Bearingpoint - BE Project

SmargeTech

De winnende Zwitserse studenten berekenden dat de geleidelijk groeiende markt voor elektrische auto’s en de daarmee gepaarde toename in oplaadvolumes een impact heeft op de stabiliteit van het stroomvoorzieningssysteem. Het doel van hun innovatie – genaamd Smarge Tech – is het ondersteunen van de stabiliteit van het toevoernetwerk met behulp van een ‘smart charger’ uitvinding (“Smarger”). Door een gebruiksvriendelijke applicatie die via cloud technologie werkt, kunnen Smarger gebruikers hun elektrische auto’s opladen door alleen gebruik te maken van de meest duurzame (groene) elektriciteitsbronnen. Met behulp van de innovatie, kan het opladen van elektrische voertuigen op de meest milieuvriendelijke manier plaatsvinden.
 
“We zijn verheugd om ondersteuning van BearingPoint te krijgen, wiens professionaliteit helpt om ons project werkelijkheid te maken. Het winnen van de be.Project finale in Brussel was een geweldige prestatie voor ons en samen met het sterke netwerk van BearingPoint zal dit helpen om interessante projectpartners te vinden die onze visie op de markt kunnen brengen” zegt Stefan Deml, mede-oprichter van SmargeTech.

Nieuws