Deloitte krijgt megaboete voor advieswerk aan Rover

01 augustus 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een rechtbank in het Verenigd Koninkrijk heeft Deloitte een boete opgelegd en een van de partners laten schorsen. De uitspraak werd gedaan omdat Deloitte adviseurs in strijd zouden hebben gehandeld met de ethische code van het Institute of Chartered Accountants in Engeland en Wales (ICAEW). Aanleiding voor de megaboete is advieswerk dat Deloitte verleende aan de autoproducent MG Rover.
 
In 2000 kochten 4 zakenmannen - Peter Beale, Nick Stephenson, John Towers en John Edwards (in de UK bekend als de ‘Phoenix Four’) - het noodlijdende MG Rover voor een symbolisch bedrag van £10 van BMW. In de jaren daarop adviseerde de corporate finance consultants van Deloitte, onder leiding van partner Maghsoud Einollahi, de Phoenix Four over twee transacties, met de codenamen Project Aircraft en Project Platinum. Volgens UK rapporten ontving Deloitte fees van meer dan £9 miljoen voor deze twee projecten.

Deloitte - MG Rover Group
 
Een enorme schuld van £1.4 miljard luidde in 2005 de val van MG Rover in. Veel banen gingen hierdoor verloren (6,000) en het imago van de autoproducent stond onder druk. De media en de publieke opinie voerden druk op de overheid uit om de val te grondig te onderzoeken. Een onafhankelijk rapport concludeerde daarop dat de vier zakenmannen de activa en inkomstenstromen van MG Rover hadden gemanipuleerd door het creëren van bedrijven waarin zij, in plaats van de crediteuren van MG Rover, een belang hadden. Bovendien, voor het failissement ontvingen zij teveel geld (£42 miljoen) voor salaris en pensioen.

Beschuldigingen

De tuchtrechter beschuldigde Deloitte op drie fronten. De accounting- en consultingorganisatie “is tekortgeschoten om rekening te houden met het publieke belang”, accepteerde “ongepaste fees” en hield onvoldoende rekening met “mogelijke belangenverstrengeling”. De tuchtrechter moet nog een beslissing nemen over de hoogte van de boete voor Deloitte, die kan oplopen tot £20 miljoen.

Oneens met uitspraak
In een persverklaring betwist de Big 4 organisatie de uitspraak. Volgens hun argumentatie, hield het advies van Deloitte het bedrijf jarenlang af van een failissement. “Deloitte’s advies, dat niet werd bekritiseerd, zorgde voor het genereren van £650 miljoen aan waarde voor de MG Rover Group, waardoor het bedrijf 5 jaar langer in leven kon blijven dan anders het geval zou zijn geweest. Bovendien werden tijdens deze periode 5,000 banen in de West Midlands gered” aldus Deloitte.