Mercer: Banken hebben lak aan EC bonusbeperking

30 juli 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd

De strengere regelgeving die de Europese Commissie invoert om bonussen van bankiers te beperken werkt averechts. Europese banken gaan op grote schaal hun bankiers compenseren voor de lagere bonussen, in de meeste gevallen door gebruik te maken van ‘creatieve oplossingen’. Dit blijkt uit een onderzoek van Mercer.
 
Als gevolg van de financiële crisis zijn banken onder grote druk komen te staan om hun bonusbeleid te versoberen, met als gewenst resultaat dat onverantwoorde risico’s vaker worden vermeden. Om dit in de praktijk af te dwingen heeft de Europese Commissie regelgeving geïntroduceerd die bonussen van bankiers beperkt tot maximaal een jaarsalaris. Een hogere bonus, gemaximeerd tot twee keer het salaris, kan alleen worden ingevoerd als een grote meerderheid van de aandeelhouders hiermee instemt.

Bonus omlaag, rest omhoog

53% van de ondervraagde financiële instellingen (Europa, Noord-Amerika, Emerging Markets) geeft aan dat ze van plan zijn om – ongeacht het bonus plafond – de daling van de bonussen te compenseren met overige voorwaarden. Daarnaast geeft maar liefst 70% aan dat ze gaan kijken naar creatieve beloningsalternatieven, zoals flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden en carrièreontwikkeling.
 
Mercer - Lange termijn bonus
 
Kijkend naar Europa, dan wordt met name volgend jaar, in lijn met de invoering van de regelgeving, een grote verschuiving in arbeidsvoorwaarden verwacht. 54% van de banken verwacht in 2014 het basissalaris van bankiers te verhogen en 39% plant de invoering van ‘softe belongingselementen’, zoals flexibele werktijden en opleidingsmogelijkheden. 30% gaat de wachtperiode voor het uitbetalen van uitgestelde beloningen verlengen en zo’n 22% verwacht korte termijn bonussen te vervangen door lange termijn varianten.
 
Mercer - Beloningsmethodiek per regio
 
De houding van banken brengt risico’s met zich mee waarschuwt Mercer. “De regelgeving leidt tot een afname van de link tussen prestatie en beloning, juist de opzet van de regelgeving” aldus het HR adviesbureau.