De Reputatiegroep geeft imagoadvies aan corporaties

29 juli 2013 Consultancy.nl

De afgelopen jaren is de corporatiesector opgeschrikt door een reeks van (financiële) schandalen, waaronder die van Rochdale, Vestia, Woongenoot en Laurentius. Met als gevolg dat het imago van de branche een flinke deuk heeft opgelopen. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, besloot daarom medio vorig jaar dat het hoog tijd was om het imago van de verhuurders op te poetsen. Adviesbureau De Reputatiegroep uit Utrecht werd ingeschakeld.

Het eindrapport – een document van maar liefst 113 pagina’s met de titel ‘Samen werken aan maatschappelijk vertrouwen’ – is begin juli opgeleverd.

Volgens de consultants moeten een aantal initiatieven in gang gezet worden om het imago van de corporatiesector te verbeteren. Zo moet een 'profileringsspoor' de belangrijke rol van woning-corporaties voor de economie en maatschappij uitleggen aan het brede publiek. Aan de hand van positieve en praktische voorbeelden zal de meerwaarde van corporaties worden uitgelicht. De communicatieuitingen zullen worden uitgevoerd door een groep ‘aansprekende personen’, die daarvoor mediatrainingen zullen ontvangen.

Er is ook behoefte aan een ‘verbeterspoor’ om de negatieve gebeurtenissen in de branche, die in de afgelopen jaren veroorzaakt zijn door corporaties, structureel aan te pakken. Het gaat bijvoorbeeld om fraudegevallen, hoge bonus- of salarisregelingen en geëscaleerde projecten. Aedes wil daarom controlemechanismen invoeren en beter letten op exorbitante vergoedingen.

Reputatiegroep - Corporatiebranche

Ophef over fee
In diverse media is ophef ontstaan over de fee die Aedes heeft betaald aan De Reputatiegroep voor de geleverde adviesdiensten (€80.000). Zo heeft Ronald Paping van huurdersorganisatie De Woonbond tegenover de Volkskrant verklaard dat hij 80 duizend euro veel geld vindt, helemaal gezien het eindresultaat. “Dat rapport is veel verpakking en weinig inhoud. Het aanpakken van incidenten klinkt mooi, maar ik zie heel weinig concrete voorstellen”. Ook Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) vindt de nadruk van het rapport te zeer op imago liggen en te weinig op het aanpakken van de oorzaken van de incidenten.

Volgens Aedes is de fee verantwoord. “Het is het resultaat van een jaar lang gesprekken voeren binnen de sector, en met belanghebbende buitenstaanders. De Reputatiegroep heeft dat proces ondersteund” zegt de woordvoerder van de vereniging.