McKinsey: Schaliegas levert economie megaboost op

29 juli 2013 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De exploitatie van schaliegas wordt in de afgelopen maanden uitgebreid onder de loep genomen, zowel in Nederland als internationaal. Vanuit een economisch standpunt lijkt het een eenvoudige beslissing. Een nieuwe studie van McKinsey & Company laat namelijk zien dat verdere exploitatie miljoenen extra banen en een boost van het BBP van 2% tot 4% zou genereren. Misschien nog wel belangrijker zijn de indirecte voordelen voor de internationale concurrentiepositie van een land – schaliegas productie zou de afhankelijkheid van dure en veranderlijke buitenlandse energiebronnen verlagen en kosten-voordelen bieden ten opzichte van bedrijven binnen de gehele energie waardeketen.

Schaliegas productie

De analyse, gebaseerd op de VS markt, keek naar de economische voordelen van verhoogde schaliegasproductie. Vorig jaar produceerde de VS zo’n 24 miljard kubieke voet aan schaliegas per dag, bijna 3 keer zoveel als in 2009. In de afgelopen 5 jaar steeg de schaliegasproductie in Noord-Amerika jaarlijks met meer dan 50%. Deze golf aan schaliegasproductie heeft de prijs van natuurlijk gas in de VS gedrukt* van bijna $13 per MMBtu** in 2008 naar circa $4 per MMBtu in de lente van 2013 — aanzienlijk lager dan prijzen elders ter wereld.


McKinsey - Schaliegas 1


Permanente boost

Als het potentieel dat schaliegas biedt volledig gerealiseerd zou worden, dan zou dit de economie in de VS volgens de consultants een enorme boost geven. “We schatten dat dit in 2020 zo’n 1,7 miljoen vaste banen opgeleverd zal hebben” aldus het strategie adviesbureau, wat neerkomt op een impuls tussen de 2% tot 4% ($380 miljard tot $690 miljard) voor het jaarlijkse BBP. Bovendien zou de verdeling van werkgelegenheid gunstig zijn, aangezien de meerderheid van de banen door de midden-klasse worden vervuld en gecreëerd worden binnen delen van het land waar weinig is geïnvesteerd in de afgelopen decennia.

McKinsey - Schaliegas 2


Tijdelijke boost

Bovenop de 1,7 miljoen vaste banen zal de verhoogde exploitatie van schaliegas ook nog 1,6 miljoen tijdelijke banen creëren. Deze banen zijn nodig om de benodigde infrastructuur te bouwen, zoals pijpleidingen, spoorwegen, boorwerkzaamheden en ICT infrastructuur.

Concurrentiepositie

Een ander groot economisch voordeel is de verbeterde concurrentieposities die het biedt voor zowel de overheid als bedrijven in de VS. “Door schaliegasproductie en verminderde vraag voor de import van ruwe olie, kan de VS haar energieimport effectief naar nul brengen in de komende tien jaar en in de toekomst". Hierdoor verbetert de VS haar handelsvoorwaarden enorm. Vanuit bedrijfsperspectief zal door een lager energieproces de concurrentie toenemen ten aanzien van buitenlandse bedrijven, met name voor firma’s die actief zijn binnen energie-intensieve segmenten.
 
McKinsey - Schaliegas

Risico’s?

In het onderzoek erkent McKinsey duidelijk dat er risico’s aan het exploiteren van schaliegas verbonden zijn, zoals grondwatervervuiling, het vrijkomen van methaanemissies en potentiële seismische effecten. Niet verrassend weerhoudt het strategy consulting kantoor zich van politiek gevoelige uitspraken. “Het zal essentieel zijn om oplossingen te vinden voor milieurisico’s ten aanzien van horizontaal boren en hydraulisch kraken (‘hydraulic fracturing’)".
 
* De gemiddelde geïndexeerde prijs van natuurlijk gas in de VS wordt de ‘Henry Hub’ genoemd.
 
**De ‘British thermal unit’ (Btu) is een eenheid van energie die gebruikt wordt in de VS. Een BTU staat gelijk aan de hoeveelheid warmte die nodig is om de temperatuur van een pond water te verhogen met één graad Fahrenheit. MBTU is gelijk aan duizend BTU en MMBTU vertegenwoordigt één miljoen BTU.