BCG helpt scholen met best practice onderwijs

04 juli 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Boston Consulting Group (BCG) bestaat dit jaar 50 jaar en in het kader daarvan heeft het wereldwijde strategie adviesbureau besloten in al de landen waar het actief is kennis door te geven aan maatschappelijke partijen*. Een van de initiatieven die in Nederland wordt gesteund is School aan Zet**, een platform dat scholen helpt met het professionaliseren van hun bedrijfsvoering.
 
In het kader van het jubileum lanceerde het consultancykantoor eerder dit jaar een mega onderzoeksprogramma en een wereldwijd MVO initiatief. In Nederland organiseerde het adviesbureau een competitie waarin diverse maatschappelijke instellingen kans maakten op pro-bono advies. School aan Zet werd uiteindelijk de gelukkige winnaar. Fabienne Hendricks, Programmamanager van het initiaitief School Aan Zet, licht de ondersteuning toe: “We hebben drie maanden lang een aantal consultants gekregen, die met ons meedenken. Zie het als een cadeau”.
 
BCG - School aan zet
 
In de afgelopen maanden hebben medewerkers van School aan Zet samen met BCG consultants gewerkt aan verschillende verbeterinitiatieven op zowel macro- (bijv. beleid) als micro-niveau (bijv. ondersteuning van docenten en teamleiders).

Best practice: Down Under

Uit verschillende rapporten en benchmarks van BCG komt naar voren dat de onderwijsbranche voor best practices vooral moet kijken naar Down Under. Met hulp van de adviesbureau Boston Consulting Group trekt het voortgezet onderwijs nu lessen uit Australië. “Het systeem daar is echt een belangrijke aanjager van onderwijskundige innovatie” zegt Hendricks. Op basis van wat zich Down Under al had bewezen hebben de partners het Australische model vertaald naar de Nederlandse praktijk. Het model specifiek voor de Nederlandse onderwijdsmarkt formuleert allerlei doelstellingen en KPI’s waarnaar onderwijsinstellingen moet streven, zoals feedback voor docent en leerling, ontwikkelpaden voor docenten en de juiste start en inwerkperioden voor nieuw personeel.
 
In de komende maanden wordt het model door alle deelnemende scholen getoetst in hun onderwijspraktijk. Uiteindelijk is het de bedoeling dat scholen het model doorlopen en zo actief aan de slag gaan met het verbeteren van het onderwijs en de begeleiding van docent en leerling.
 
* BCG heeft 78 kantoren in 43 landen. Onlangs opende het vestigingen in Montreal, Seattle en Bogota.

* Het initiatief School aan Zet is bedoeld voor scholen binnen zowel primair onderwijs, voortgezet onderwijs als (voortgezet) speciaal onderwijs. Meer dan 500 scholen hebben zich aangesloten bij het programma, dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van OCW.