McKinsey consultant helpt Paus met hervorming curie

21 juni 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Ook het Vaticaan is soms niet meer of minder dan een goed of slechtlopend bedrijf. Althans, dat zou je bijna geloven nu blijkt dat de huidige Paus Franciscus (Jorge Mario Bergoglio) onlangs een consultant van het strategische advieskantoor McKinsey & Company inhuurde voor advies bij de hervorming van de Romeinse curie, die verantwoordelijk is voor het bestuur van de Rooms-katholieke Kerk.
 
Het opmerkelijke nieuws werd onlangs naar buiten gebracht door de Italiaanse journalist Sandro Magister, gespecialiseerd in religieus nieuws en fervent Vaticaan-watcher.
 
McKinsey & Company - Rome
 
De betreffende McKinsey adviseur die het Vaticaan met advies bijstaat zou Thomas von Mitschke-Collande zijn. De McKinsey adviseur bracht in 2012 een boek uit met de provocerende (vrijvertaalde) titel “Wil de kerk zichzelf afschaffen? Analyses en oplossingen van een organisatieadviseur”. Verder adviseerde hij het aartsbisdom in Berlijn en de Duitse bisschoppenconferentie op het gebied van kostenreducering en personeelsplanning. Paus Franciscus kwam terecht bij Mitschke-Collande dankzij een tip van kardinaal Reinhard Marx, een van zijn acht kardinalen.