Deloitte onder vuur door Standard Chartered schandaal

11 augustus 2012 Consultancy.nl

Deloitte wordt door de financiële toezichthouder in de Verenigde Staten beschuldigd van indirecte betrokkenheid bij illegale handel met Iran. Het adviesbureau zou volgens de toezichthouder diensten hebben verleend aan de Britse bank Standard Chartered, die geheim zaken zou hebben gedaan met Iran. Als de toezichthouder gelijk krijgt, dreigt Standard Chartered zijn vergunning kwijt te raken om in New York werkzaam te zijn, en moet Deloitte mogelijk een megaboete betalen.

Geheime zaken
De Amerikaanse financiële toezichthouder vermoedt dat Standard Chartered gedurende tien jaar geheime, illegale zaken met Iran heeft gedaan. De waarde van de transacties, die in strijd zijn met de Amerikaanse sancties tegen Iran, zou $250 miljard zijn. Deze transacties “hebben het Amerikaanse financiële stelsel kwetsbaar gemaakt voor terroristen, wapenhandelaren, drugsbaronnen en corrupte regimes”, liet de toezichthouder weten. Standard Chartered moet op 15 augustus opheldering geven.

Deloitte verwijderde transacties?
In het rapport van het Department of Financial Services (DFS) worden verder vragen gesteld over de rol van Deloitte. Het accountant- en advieskantoor zou de bank geholpen hebben bij misleidende activiteiten. In 2004 vermoedde de financiële toezichthouder dat de bank betrokken was bij een groot aantal witwastransacties. Deloitte werd vervolgens door de toezichthouder ingehuurd om verdachte transacties tussen 2002 en 2004 te identificeren. Nu blijkt echter dat de bank Deloitte heeft gevraagd om referenties naar bepaalde onwelvoeglijke transacties van en naar Iran te “verwijderen”.

Deloitte ontkent alle beschuldigingen. In een reactie reageerde het adviesbureau als volgt over de zaak: “Deloitte Financial Advisory Services heeft zijn taak als onafhankelijke consultant juist uitgevoerd, en had geen kennis van enig vermoeden van wanbestuur door bankpersoneel. Andere beschuldigingen zijn niet gebaseerd op feiten”.

Nieuws