Mercer: Pensioenfondsen bouwen aandelenbelang af

04 juni 2013 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Europese pensioenfondsen gaan steeds minder risicovol beleggen. Fondsen kiezen er bewust voor om – als reactie op de crisis – hun aandelenbelang af te bouwen en deze in te ruilen voor bijvoorbeeld veiligere obligaties. Dit constateert adviesbureau Mercer

Het HR adviesbureau onderzoekt jaarlijks pensioenfondsen in Europa en stelt vast dat fondsen gestaag een pad bewandelen richting een minder risicovolle investeringsstrategie. Zo ligt voor het eerst in jaren de aandelenbelangen van de Britse pensioenfondsen inmiddels onder de 40%. Vorig jaar vertegenwoordigde aandelen nog 43% van de portefeuille van pensioenfondsen in het Verenigd Koninkrijk, inmiddels is dit gedaald naar 39%.

Obligaties
Volgens Mercer duidt het verlagen van de aandelenbelangen er niet direct op dat aandelen 1 op 1 worden ingeruild voor obligaties. Volgens het adviesbureau kijken de pensioenfondsen juist naar inkomstenbronnen die stabiel en gevoelig voor inflatie zijn. Binnen deze kaders spelen obligaties wel een belangrijke rol. Door de grote betrouwbaarheid en flexibiliteit van obligaties dienen ze als een strategisch instrument voor pensioenfondsen als reactie op de veranderende markt, en dan met name de erg populaire obligaties van opkomende landen. Andere voorbeelden van dergelijke portefeuille-aanpassingen zijn het verpachten van infrastructuur of land.