McKinsey ontwikkelt duurzaamheidsstrategie Kazachstan

31 mei 2013 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De overheid van Kazachstan heeft McKinsey & Company ingehuurd om een strategie te ontwikkelen voor de overgang van het land naar een groene economie. “We hebben McKinsey ingehuurd om deze strategie uit te werken. Deze zal uit verschillende blokken bestaan: energie, energie efficiëntie, water, duurzame landbouw, afvalverwerking en macroeconomi” zegt Nurlan Kapparov, Kazachstan’s minister voor mileu aangelegenheden.
 
Hernieuwbare energie
Kazachstan is momenteel voor 80% afhankelijk van kool voor haar energieproductie. De rest wordt afgedekt door hydrokracht en gas, maar de ambitie is om het aandeel in hernieuwbare energie enorm te verhogen. In december maakte de overheid haar duurzaamheidsdoelstellingen bekend in het beleidsdocument ‘Strategy-2050’. “Het doel is om rond 2050 50% van alle energie uit hernieuwbare energiebronnen te genereren” licht Kapparov toe.
 
McKinsey - Kazachstan
 
Engagement partner
De belangrijkste persoon verantwoordelijk voor het adviestraject met Kazakhstan is Matt Rogers, een Director bij het McKinsey kantoor in San Francisco. Rogers heeft in de afgelopen jaren een sterke track record opgebouwd op het gebied van energie en duurzaamheid. Hij heeft meer dan 20 jaar strategy consulting ervaring bij wereldwijde olie- en nutsbedrijven. Bovendien heeft hij buiten McKinsey 2 jaar tussendoor gewerkt als Senior Advisor bij de Amerikaanse Department of Energy. In die rol was hij verantwoordelijk voor het beheren van een project portfolio ter waarde van meer dan $35 miljard.
 
Geen toeval
Het grote contract dat het strategie adviesbureau heeft binnegehaald is zeer waarschijnlijk geen toeval. Begin 2013 ontmoette de wereldwijde CEO van McKinsey, Dominic Barton diverse hooggeplaatste ambtenaren tijdens het World Economic Forum 2013 in Davos. Barton onderstreepte dat McKinsey & Company geinteresseerd was in het implementeren van grootschalige, strategische projecten in het land, met name op het gebied van olie- en gas duurzaamheid. Vier maanden later is deze lead omgezet in een ambitieus project.