AT Kearney: BYOD levert IT afdeling kostenbesparing op

24 september 2012 Consultancy.nl

Bedrijven kunnen veel kosten besparen door meer gebruik te maken van Bring Your Own Device (BYOD). Om dit potentieel volledig te exploiteren moeten bedrijven de conventionele cultuur in hun IT-afdelingen echter veranderen. Dat concludeert het internationale managementadviesbureau A.T. Kearney in een onderzoek.

BYOD is een trend waarin werknemers worden aangemoedigd hun eigen computers en smartphones te gebruiken op hun werk. De belangrijkste uitdaging ligt in het veilig integreren van de persoonlijke apparatuur in de IT-infrastructuur van het bedrijf.

Kostenbesparing van 22%
De analyse van A.T. Kearney laat zien dat de BYOD-benadering kostenbesparingen tot 22% kan realiseren, rekening houdend met software-afschrijving en onderhoudskosten. “Bedrijven die op de werkplek persoonlijke apparatuur accepteren rapporteren substantieel lagere kosten, maar ook verbeterde werknemersproductiviteit en –tevredenheid”, zei Stephen Ardill, partner bij A.T. Kearney.

A.T. Kearney - BYOD

Hogere aantrekkingskracht voor IT-talent
Een andere interessante conclusie uit het onderzoek is dat bedrijven die het BYOD-concept toepassen een hogere aantrekkingskracht hebben voor jong en nieuw IT-talent. Bijkomend voordeel is dat dit leidt tot een daling van de IT-opleidingskosten. Voor nieuwe werknemers betekent BYOD dat zij gemakkelijker in hun nieuwe werkomgeving kunnen assimileren, en vertrouwde tools en programma’s kunnen gebruiken. Bestaande werknemers profiteren van bedrijfsvoordeeltjes voor de laatste gadgets, die zij ook buiten hun werk kunnen gebruiken.

Cultuurverandering
Een van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle introductie van BYOD is dat de IT-afdelingen een IT-architectuur hebben die het gebruik van persoonlijke apparatuur mogelijk maakt. Daarnaast moeten de werknemers een cultuurverandering ondergaan: weg van het concept “IT-standaardisatie”, richting “IT-maatwerk”. Ten derde geven de consultants van het strategie adviesbureau aan dat het BYOD-beleid in overeenstemming moet zijn met het inkoopbeleid.

Nieuws

Meer nieuws over