KPMG ontwikkelt Koninginnedag heatmap voor Nu.nl

30 april 2013 Consultancy.nl

Vanmorgen is de website 'Koninginnedag 2013' gelanceerd. De nieuwe website brengt tijdens Koninginnedag 2013 door middel van een heatmap de drukte in Amsterdam in kaart. Ook is een speciale widget ontwikkeld voor mobiele gebruikers beschikbaar via de mobiele website en de app van NU.nl. De website en widget is ontwikkeld door KPMG Advisory (inbreng van Big Data expertise) in samenwerking met Bitbrains (IT dienstverlener) en CLEVER°FRANKE (datavisualisatie). Online platform NU.nl is mediapartner.

“Met de website en app geven we de feestvierders in Amsterdam een overzicht van de drukte op diverse locaties in de stad en dragen hopelijk bij aan een gezellige en veilige Koninginnedag 2013” aldus de partners in een persbericht. Roderick Martens, manager bij NU.nl, voegt toe: “Deze samenwerking is een mooi voorbeeld hoe data ingezet kan worden om mensen 'live' te informeren en we hopen dat het bijdraagt aan de feestvreugde op Koninginnedag!”

Privacy
De drukte op een bepaalde locatie wordt afgeleid van de antennebelasting van mobiele gebruikers. De meer mensen zich bevinden op een locatie, bijvoorbeeld bij De Dam, de hoger de gemeten antennebelasting en de roder de heatmap wordt. Een voorbeeld van de heatmap (gemeten om 09:20):

KPMG - Koninginendag 2013 Heatmap

Privacy van de gebruikers komt niet in het geding. Zo worden twitterberichten die op de website geplaatst worden niet herleidbaar naar een individu. Ook wordt de locatie van individuen niet prijsgegeven. Sander Klous van KPMG licht toe: “Alleen het aantal gebruikers per antenne is inzichtelijk. Gegevens van de gebruikers worden niet aangeleverd. Het is dus niet mogelijk om aan de hand van deze gegevens vast te stellen welke gebruiker zich op welke locatie bevindt of heeft bevonden. Deze gegevens zijn niet terug te herleiden naar een individu".

Big Data
De heatmap is een actueel voorbeeld van hoe het gebruik van Big Data kan worden ingezet voor het verschaffen van inzicht in mensenstromen tijdens grootschalige evenementen zoals Koninginnedag of grote sportevenementen. Onlangs presenteerde KPMG haar visie op Big Data in een special van het Financieele Dagblad. Zie ‘KPMG Management Consulting in FD Outlook Big Data’ voor meer informatie. 

Nieuws

Meer nieuws over